IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметнаха загубите на застрахователите от климатичните промени

Покачване на морското равнище с 0,5 метра до 2050 г. може да покачи стойността на застрашените зони на 136 големи международни пристанища с приблизително 25 млрд. долара

14:14 | 23.11.09 г.
Сметнаха загубите на застрахователите от климатичните промени

Разтопяването на ледовете на Гренландия и на Западноантарктическата ледена покривка може да бъде повратна точка, която да доведе до покачване на морското равнище с 0,5 метра до 2050 г. Изчислено е, че това ще покачи стойността на застрашените зони на 136 големи международни пристанища с приблизително 25 млрд. долара, става ясно от нов доклад, разглеждащ промените в климата заедно с икономическите последици за застрахователния сектор.

По протежението на североизточния бряг на Съединените щати заради местна климатична аномалия морското равнище може да се покачи до 0,65 метра. Това ще увеличи застрахователната стойност на обектите в региона от 1,35 до 7,4 млрд. долара, се казва още в съвместния анализ на WWF и Allianz.

Югозападната част на Съединените щати - Калифорния, е възможно да бъде засегната от засушаване. Годишните щети, причинени от пожари, могат да се увеличат десетократно и да достигнат 2,5 млрд. долара годишно до 2050 г. и 14 млрд. до 2085 г.

70% от работещото население на Индия може да бъде изправено пред риск заради засушавания. Цената на засушаванията в бъдеще се очаква да расте с приблизително 40 млрд. долара на десетилетие.

В резултат на значителното засушаване в басейна на Амазонка при достигане на повратна точка 70% от амазонската джунгла може да загине до края на века. Други последствия в региона са загубата на растителни и животински видове и изпускането в атмосферата на прекомерни количества въглерод. Цената на щетите може да надвиши 9 млрд. долара за площ от 4 млн. кв. км.

В световен план температурите вече са се покачили с поне 0,7 градуса по Целзий. Глобално затопляне над 2-3 градуса през втората половина на нашия век е възможно, освен ако не бъдат взети радикални мерки и не бъде направено категорично усилие за ограничаване на емисиите преди 2015 г., предупреждават еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още