IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът определи условията за финансиране на общините от фонда ФЛАГ

До 4 млн. лв. са кредитите, които ще се дават за одобрени европроекти

13:40 | 01.06.11 г.
Кабинетът определи условията за финансиране на общините от фонда ФЛАГ

До 4 милиона лева заеми ще получават общините от  „Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ" ЕАД, за да приключат европроектите си, одобрени по линия на оперативните програми на ЕС или от Програмата за развитие на селските райони.

Това гласи приетото от правителството постановление, с което се определят условията, критериите и реда за финансово подпомагане на общините от „ФЛАГ“ ЕАД, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Цената на кредита за изпълнение на одобрени от Управляващия орган проекти и за подготовка на проектни предложения варира от 3,1% до 5,854%, изчислени по стойността на шестмесечния EURIBOR към 21.09.2010 г.

Местните власти ще бъдат подпомагани и за покриване на начислени лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ за 2011 г. Средствата ще се предоставят като целеви трансфери.

Предвижда се общините да се обединят в няколко групи с различна степен на подпомагане според интегрална оценка на кредитния им потенциал. Методиката за определянето на този потенциал беше предложена и одобрена от Националното сдружение на общините през миналата година и запазва действието си, припомнят от МС.

Кредитният потенциал зависи от касовото изпълнение на общинските бюджети за периода 2008-2010 г. и се определя по три критерии на оценка.

В случай на реализирани икономии от средствата за финансово подпомагане на общините за 2011 г. те ще могат да се предоставят на общини за възстановяване на извършени от тях през 2009 г. разходи за лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още