IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисията предлага нова формула за агросубсидиите

Бюджетът за селско стопанство на Европейския съюз ще бъде замразен на нивото от 2013 година, съобщи еврокомисарят Дачиан Чолош

17:14 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисията предлага нова формула за агросубсидиите

Еврокомисията предлага нова формула, с която да се увеличат директните плащания за фермерите в страните членки, които сега получават по-малко от 90% от средната ставка за директни плащания в ЕС. Това е казал на заседание на Комисията по земеделие към Европейския парламен комисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош, съобщиха от офиса на евродепутата Мария Неделчева.

В момента евросубсидиите за фермерите от България и Румъния са няколко пъти по-малки от финансирането за агросектора в старите държави членки.

По новата формула се предлага разликата между най-ниските субсидии и посочените 90% от средната ставка за ЕС да намалее с една трета. За да бъде изчислена точната сума, трябва да се изчака ЕК да направи законодателните си предложения за разпределението на средствата през октомври 2011 г

Дачиан Чолош представи проектобюджета на ЕС за селско стопанство за периода 2014-2020 г. Предвижда се средствата бъдат замразени на нивото от 2013 г. - 371,7 млрд. евро. По този начин общата селскостопанска политика си запазва челното място в бюджета на Евросъюза.

Предвидени са 281,8 млрд. евро за директни плащания и пазарни мерки и 89,9 млрд. евро по втория стълб за политиката за развитие на селските райони.

Предвиждат се 4,5 млрд. евро за научни изследвания в селското стопанство и 2.5 млрд. евро за Европейския фонд за приспособяване към глобализацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още