IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината ще бъдат разплатени 3 млрд. лв. по оперативните програми

Договорени са проекти за 8,6 млрд. лева, или за 56% от бюджета по програмите, съобщи министърът на еврофондовете Томислав Дончев

13:52 | 08.10.11 г.
<p>
	Министърът по управлението на евросредствата Томислав Дончев. Снимка: БТА</p>

Министърът по управлението на евросредствата Томислав Дончев. Снимка: БТА

До края на годината се очаква да бъдат разплатени 3 млрд. лева по европроекти. Само през миналата седмица са били разплатени 4 млн. лева по всички оперативни програми.

Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев във Велико Търново. По думите на Дончев, най-голям ще бъде делът на разплатените средства по оперативната програма "Транспорт", предаде БТА

Той допълни, че са договорени проекти за 8,6 млрд. лева, които съставляват над 56 на сто от предвидените средства по европейските програми.

Министърът по управление на средствата от ЕС и министърът на околната среда и водите Нона Караджова направиха първа копка на проект за подобряване на водната инфраструктура във Велико Търново и откриха първия етап от проект за подобряване на градската среда в съседния Лясковец.

Проектът във Велико Търново е на стойност 45 млн. лева. Финансирането е осигурено по оперативната програма “Околна среда”.

Според проекта до 2013 г. ще бъдат положени 37 км водопроводни и канализационни тръби. По тях годишно ще бъдат отвеждани 2 млн. куб. м отпадъчни води до градската пречиствателна станция.

Над 6 700 жители ще бъдат обхванати от реконструираната мрежа, а в резултат загубите на питейна вода от 70 на сто ще намалеят до 20 на сто. По този начин ще бъдат спестени годишно 700 000 куб. м вода, която сега се начислява в сметките на потребителите.

Министър Караджова съобщи още, че в екоминистерството е подготвен нов проект за община Велико Търново на стойност 48 млн. лв. по оперативната програма "Околна среда". Проектът, който ще се изпълнява през новия мандат на общинската администрация, предвижда реконструкция на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още