IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харманли и Свиленград ще получат помощ като селски райони след одобрение от ЕК

Досега общината в Харманли не е кандидатствала за еврофинансиране, съобщи агроминистърът Мирослав Найденов

16:32 | 10.02.12 г.
<p>
	Така изглеждаха само преди два дни улиците в засегнатите общини &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Така изглеждаха само преди два дни улиците в засегнатите общини        Снимка: БТА

България поиска разрешение от Европейската комисия двете най-силно пострадали от наводненията общини Харманли и Свиленград да имат предимство пред останалите при изпълнението на проектите си за възстановяване на инфраструктурата с евросредства.

Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по повод възможността бедстващите общини да получат субсидии по Програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на агроведомството.

За да разгледаме с предимство проекти за определени населени места, ние трябва да искаме разрешение (нотификация) от Европейската комисия, защото програмата е разписана така, че да не нарушава принципа на конкурентоспособност, припомни министър Найденов. 

Община Харманли има лимит от 10 млн. евро за подпомагане по програмата до края на 2013 г., но досега няма одобрен проект. Общината може да кандидатства за изграждане или възстановяване на водоснабдителната и канализационна мрежа в село Бисер.

Община Свиленград пък има възможност да кандидатства по всичките общински мерки на програмата за селските райони, които включват ремонт и изграждане на ВиК-мрежата, реновиране на пътища и тротоари, спортни съоръжения и др.

Министерството на земеделието се ангажира да предостави консултантска помощ на общините при изработването на проектите, стига инициативата за това да дойде от самите общини, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още