IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частният бизнес е наел 57 хиляди безработни младежи за две години

През май и юни по оперативна програма "Човешки ресурси" ще бъдат отделени средства за назначаване на млади хора в държавната администрация

15:35 | 16.03.12 г.
Частният бизнес е наел 57 хиляди безработни младежи за две години

За последните две години общо постъпилите на работа безработни младежи до 29-годишна възраст са 57 хиляди, като работните места са осигурени изцяло от частния бизнес. Това съобщи при парламентарния контрол днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

Още през май и юни по оперативна програма "Човешки ресурси" ще бъдат отделени средства за назначаване на млади хора в министерствата на труда и на здравеопазването, посочи Младенов.

От бюджета на министерството са отделени над 9,6 млн. лева за активни политики на пазара на труда за заетост, от които са се възползвали над 4 хиляди младежи. По програмата "Старт на кариерата" през тази година е осигурено финансиране за стажуване в публичната администрация за 1720 младежи. 

По тазгодишния Националнен план за действие по заетостта са предвидени 73 млн. лева, а по оперативна програма "Човешки ресурси" са заделени 350 млн. лева за обучение, квалификация и стажуване в държавната администрация и в бизнеса, припомни министърът.

Тотю Младенов съобщи, че националната инициатива "Работа за младите хора в България 2012 - 2013 г.", с която ще се осигури първа работа за безработни младежи, вече е съгласувана и следващата седмица ще бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До края на месеца се очаква да бъде приета и от Министерския съвет.

Социалният министър отчете, че от 2009 г. досега са усвоени 430 млн. лева по програма "Човешки ресурси", при усвоени 30 млн. лева от 2007 до 2009 година.

Преди две седмици справка на Агенцията по заетостта, изготвена за Investor.bg, показа, че броят на безработните младежи, които през тази година ще имат шанс да получат работа или да се обучават по програмите на държавата, са с 20 процента по-малко, в сравнение с получилите тази възможност през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още