IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще строят с евросредства жилища за социално слаби в Дупница

Проектът за изграждане на 150 жилища е на обща стойност почти 5 млн. лева

13:37 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще строят с евросредства жилища за социално слаби в Дупница

Реализирането на проекта за изграждане с евросредства на жилища за социално слаби хора в град Дупница може да започне още през този строителен сезон, каза при посещението си в града министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, съобщиха от ведомството. 

Проектът “Дом за всеки” на община Дупница се финансира по оперативна програма (ОП) „Регионална развитие” и е на стойност близо 5 млн. лв. Предвижда се да бъдат изградени 150 жилища за приблизително 460 души.

В рамките на проекта ще бъдат построени няколко жилищни блока, както и еднофамилни къщи. Средната площ на едно жилище ще бъде 64 кв. м, като първите етажи на постройките ще бъдат пригодени за хора с увреждания.

Теренът за реализиране на проекта се намира в близост до жилищен квартал „Бистрица“ и е предоставен като дарение към община Дупница от Министерството на отбраната.

Паралелно с изграждането на общинските жилища ще започне изпълнението на проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”, чрез който общината ще  започне работа с хората преди те да се нанесат в жилищата. Този проект цели да се подпомогне интеграцията на лицата на пазара на труда и да им се осигури достъп до образование и здравни услуги.

Моделът за интегриран подход на община Дупница е един от общо четирите по схемата за осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на хора от уязвими, социално слаби и малцинствени групи, поясняват от ведомството на министър Томислав Дончев.

Другите  проекти са на общините Бургас, Девня и Видин. Четирите града са избрани след подбор между 36 общини. Общият размер на безвъзмездната помощ за тях е 15,7 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за построяването на общо 315 жилища за над 1000 социално слаби граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още