IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платените лекарски специализации вече ще се финансират от еврофондовете

Тази възможност ще се използва до края на 2014 г., след което би могла да се поема от държавата

14:44 | 18.06.12 г.
Платените лекарски специализации вече ще се финансират от еврофондовете

От есента на тази година лекарските платени специализации вече няма да се финансират с лични средства, а ще се покриват от еврофондовете. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Минчо Вичев.

Прогнозната стойност на проекта е 16 млн. лв., уточниха за Investor.bg от министерството на здравеопазването. Предстои и писменото одобрение от Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Средствата за възнагражденията на специализантите в размер на две минимални работни заплати също ще се покриват чрез европрограмите.

Според зам. министъра сегашното положение, при което специализантите работят без заплащане и сами поемат таксите си в размер на 180 лв. месечно, ще се промени след старта на проекта „Повишаване на професионалния капацитет и мотивацията на служителите в сферата на здравните услуги", финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Очаква се еврофинансирането да реши въпроса, така че медиците да се съсредоточат върху работата си, а не върху търсенето на финанси. Въпреки че в наредбата е записано, че болниците трябва да плащат за специализациите, които се извършват в съответното лечебно заведение, на много места това не се случва, посочи още зам. министърът.

Идеята е до есента платеното обучение при лекарските специализации да бъде премахнато и изравнено с държавното финансиране.

Промяната ще засегне новите специализанти и тези, които вече са зачислени за специализация. Към момента не е ясно колко лекари ще бъдат подпомогнати, тъй като броят им все още се изчислява. Около 1500 са платените специализанти към момента, около 400 от тях са назначени на трудов договор. За работещите по трудов договор ще се поемат само таксите, а за останалите и заплащането в размер на две минимални заплати.

Проектът обаче е временен и след 2015 г. държавата ще трябва да намери друг механизъм да заплаща обучението на младите лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още