IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за енергийна ефективност ще се популяризира из цялата страна

Бизнесът ще получи пълна информация за условията на субсидиране, съобщават от министерството на икономиката

12:23 | 05.07.12 г.
Програмата за енергийна ефективност ще се популяризира из цялата страна

От 9 до 25 юли експерти от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще проведат информационна кампания за условията за кандидатстване по наскоро разкритата схема за енергийна ефективност и зелена икономика, финансирана по оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, съобщиха от ведомството.

Обучителните семинари ще се проведат във Враца, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София, като датите за провеждането им са обявени на интернет страницата на икономическото министерство www.mee.government.bg.

Програмата е иновативна и обединява в един процес схема за безвъзмездна финансова помощ, финансирана със средствата от структурните фондове на ЕС и заемно финансиране от търговските банки на принципа „на едно гише”.

По програмата могат да кандидатстват, както проекти за енергийна ефективност, така и проекти за възобновяеми енергийни източници. В зависимост от инвестиционната им стойност и сложност на изпълнението допустимите проекти се разделят на технологични проекти и проекти с енергийно обследване.

По тази схема основно ще се подпомагат замяната на старите котли на въглища с нови типове газови котли, обновяването на старите с технологично издържани системи за контрол на въздуха, оборудвани с вентилатори с честотно регулиране и др.

Ще се субсидират още поректи за покупка на енергийно ефективно производствено оборудване, за монтаж на котли за производство на парно за нуждите на предприятията и др.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още