IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Над 60% от инвестициите в инфраструктурата са от еврофондове

България се надява да получи над 2 млрд. евро от ЕС за следващия програмен период

14:37 | 24.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Московски се надява с част от европейските средства страната ни да довърши някои магистрали. <em>Снимка: БТА.&nbsp;</em></p>

Ивайло Московски се надява с част от европейските средства страната ни да довърши някои магистрали. Снимка: БТА. 

Над 60% от инвестициите в сектора на инфраструктурата у нас и в момента са изключително средства от европейски фондове, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в предаването "Седмицата" по Дарик радио.

По думите му България се надява да получи над 2 млрд. евро европейски средства за следващия програмен период 2014-2020 г. и тяхното усвояване вече е планирано и точно разпределено за инфраструктурни проекти.

Според Московски 700 млн. евр. от тези европари ще бъдат похарчени за цялостно завършване на магистрала "Струма" в частта ѝ при Кресненското дефиле. Други 700 млн. евро ще бъдат инвестирани в жп отсечката, която свързва Септември и Драгоман. Останалите средства ще бъдат разпределени за завършване на магистрала Хемус – от Велико Търново до София, и за софийското метро – частта, която свързва центъра със северната част на града. 

Финансирането от Европа обаче далеч не е сигурно след провала на срещата на върха за бюджета на съюза само преди ден. Лидерите на страните членки прекъснаха двудневните преговори до следваща нова среща, на която да посочат какви ще са бъдещите им стъпки. Повечето поискаха увеличение на финансирането, но други се противопоставиха на това.

Московски все пак изрази мнение, че България има право да бъде част от кохезионната политика на Европа с мотива, че тя цели именно изравняване стандарта на по-бедните и по-богатите държави.

Според министъра ефектът от кохезионната политика в Гърция, Португалия, Испания през последните години не е дала резултат заради инвестиция в не толкова ефективни проекти. Това е породило недоверието от страна на богатите държави, смята Московски.

"При нас е по-различно. Виждате метрото какъв ефект води след себе си - над 350 000 души дневно го използват. Този проект е със сериозни ефекти върху екологията и транспортния трафик на София", каза още Московски. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още