IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира изграждането на система за управление на отпадъците в община Плевен

Предвижда се до 2014 година съоръженията да бъдат въведени в експлоатация

12:43 | 29.11.12 г.
Стартира изграждането на система за управление на отпадъците в община Плевен

Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на регионална система за управление на отпадъците подписаха екоминистърът Нона Караджова и кметът на община Плевен проф. Димитър Стойков, предаде БТА.

Стойността на финансирането е почти 28 милиона лева от европейски фондове и държавния бюджет.

Според Нона Караджова Плевен и общините Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър и Пордим са пример за сдружаване за обща цел - прилагане на интегриран подход в управлението на битовите отпадъци, който включва освен изграждане на депо, рециклиране на полезните компоненти, производство на компост от биоразградими отпадъци.

Договорът осигурява доставка на всички съоръжения и ще обслужва район с население от 186 хиляди жители в 72 населени места. Съоръженията край Плевен ще заработят до 2014 г.

Това е 15-и проект за изграждане на подобна система в България. Обхванати са 77 общини с 3,7 милиона души, съобщи Караджова. Някои от съоръженията вече са въведени в експлоатация.

Предвижда се общините да премахнат досегашните депа и да рекултивират земите.

Нона Караджова допълни, че за около седем години България ще достигне средно европейско ниво на рециклиране и преработване на битовите отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още