IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската сметна палата с критичен доклад за ПРСР

Меглена Кунева предупреждава за спиране на европейски средства. Според МЗХ заключенията в доклада са поверителни, а той няма да доведе до спиране на субсидии

16:19 | 05.03.13 г.
Европейската сметна палата с критичен доклад за ПРСР

Европейската сметна палата е изпратила доклад, поставящ под въпрос действията на българските сертифициращи органи, от които зависи решението за разпределянето на европейски субсидии. Информацията съобщи Меглена Кунева по време на пресконференция на движението „България на гражданите“.

По нейни думи този одит може да постави под въпрос изплащането на европейските средства в селското стопанство, се казва в съобщение на движението.

В отговор от Министерството на земеделието и храните разпространиха изявление, в което е записано, че информацията от доклада на сметната палата е поверителна и са предприели действия за отговор на констатациите. Одитната мисия на институцията се е провела през октомври 2012 година.

В началото на януари обаче от земеделското министерство отрекоха въобще да има тематична проверка от страна на европейските одитори във връзка с Програмата за развитие на селските региони (ПРСР). 

От МЗХ допълват, че докладът на Европейската сметна палата не е свързан с налагане на санкции от страна на Европейската комисия и по тази причина няма опасност от спиране на субсидиите за селското стопанство.

Меглена Кунева обвини още правителството в оставка, че не преговаря с европейските институции по отношение на средствата от европейския бюджет за новия програмен период, макар да имат този ангажимент. „България не е договорила допълнителни средства за най-бедните си региони“, заяви Кунева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още