IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само лицензирани компании ще могат да добиват петрол в крайбрежните зони

Компаниите ще носят пълната отговорност за щетите, причинени от дейността им, гласят промени в европейското законодателство

17:02 | 21.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Само лицензирани компании ще могат да добиват петрол в крайбрежните зони

Нови стриктни правила за добив на петрол и природен газ в крайбрежните зони бяха приети по време на днешната (21 май) сесия на Европейския парламент.

Една от най-важните промени е, че само лицензирани компании да имат право да извършват дейности по проучване или добив в крайбрежните зони. Те ще носят пълната отговорност за причинени щети на околната среда от тяхната дейност при добив на петрол и газ в крайбрежните води. Зоната за въздействие ще покрива и изключителната икономическа зона – на 370 километра от бреговете, припомнят от Европейската комисия.

Текстовете предвиждат още и изготвянето на планове за реакция в извънредна ситуация, а националните регулаторни органи да са запознати с тези планове. Освен това са предвидени и оценки от независими институции, които да анализират адекватността на плановете и техническата пригодност на оборудването. Те ще могат да правят препоръки за обновяване на съоръженията.

Страните от общността ще имат две години, за да включат текстовете в националното си законодателство. Целта на новото законодателство е да бъде намален рискът от големи инциденти, както и да бъде ограничено въздействието в случай, че подобен инцидент възникне. 

"Новите правила ще гарантират, че високите стандарти за сигурност, които се прилагат в момента в някои страни от общността, ще бъдат приложени за всички платформи за петрол и газ", заяви енергийният комисар Гюнтер Йотингер след като европейските депутати приеха новите моменти в законодателството в областта. 

Тези промени, разбира се, ще важат и за България. През последните години именно крайбрежните зони и очакванията за наличие на богати залежи станаха много атрактивни. В момента се правят проучвания в почти всички блокове на Черно море. Според оценки на експерти в тези зони се крие и ключът за българската енергийна независимост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още