IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВР постигна споразумение по исковете заради петролния разлив в Мексиканския залив

Компанията иска да се отложат всички дела срещу нея, но все още е застрашена от многомилиардни искове на правителството

23:15 | 18.04.12 г.
ВР постигна споразумение по исковете заради петролния разлив в Мексиканския залив

BP постигна споразумения по исковете за катастрофалния петролен разлив в Мексиканския залив от 2010 г. и поиска отлагане на делата срещу компанията, съобщи Ройтерс.

Британският петролен гигант се очаква да плати 7,8 млрд. долара по икономическите, имуществените и медицински искове на повече от 100 хил. души от засегнатите от разлива региони, както и представители на бизнеса.

Отделно компанията ще покрие съдебните такси, които възлизат на над 600 млн. долара.

Според адвокати претенциите на нито една от страните няма да бъдат задоволени, но споразуменията са “повече от справедливи, разумни и адекватни и предотвратяват изгубено в съдебни спорове цяло десетилетие”.

Този петък се навършват 2 години от експлозията на платформата на ВР в Мексиканския залив, при която загинаха 11 работници и се изляха над 4 млн. барела  нефт в океана.

“ВР пое ангажимент да помогне за икономическото и екологично възстановяване на крайбрежието на Мексиканския залив”, посочи в изявление главният изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли.

Той допълва, че със споразумението засегнатите ще получат "справедливо обезщетение" без да чакат резултатите от евентуален процес с години.

ВР, както и партньорите на компанията Transocean и Halliburton за сондажа, са изправени пред евентуални искания на правителството за десетки милиарди долари. Британците вече платиха 37,2 млрд. долара глоба заради разлива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още