IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Млади учени настояват България да задели 2,5 млрд. евро за наука от евросредства

Остават броени дни до крайния срок, в който трябва да е готова оперативната програма за наука и образование

13:59 | 20.08.13 г. 2
Млади учени настояват България да задели 2,5 млрд. евро за наука от евросредства

Младите учени настояват България да задели 2,5 млрд. евро за наука и образование от евросредствата през следващия финансов период на Европейския съз (ЕС). Това каза физикът от Българската академия на науките (БАН) и бивш лидер на Организацията на младите учени Христо Лафчиев пред БНР.

„България ще получи в следващия период 14 млрд. евро. Половината по регламент са за селско стопанство. По-голямата част от останалите пари са за програмата Европа 2020, като от 5 водещи цели две са образование и наука – следователно 2/5 трябва да отидат за образование и наука, така излиза от европейските документи“, заяви Лафчиев.

Според него оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" е оставена в лошо състояние от предишното правителство. Крайният срок да бъде готов документът е септември и остават броени дни за подготовка.

Преди година и половина младите учени са подготвили проект за оперативната програма, който са изпратили на Томислав Дончев, Сергей Игнатов и всички други ресорни министри, но не са срещнали отговор. Според учения Дончев е определил методика, по която ще се разпределят парите и според нея за наука и образование остават 400 млн. евро.

„Ако ни дадат такава програма, всички организации на учените и образователните организации трябва да им я хвърлим обратно в лицето. Да си я взимат и да я изпълняват, както искат“, заяви Лафчиев.

Той предлага и друг вариант - в програмата за наука да бъдат заложени 1,5 млрд. евро, а още 1 млрд. да се заделят от другите оперативни програми – например от бюджета за агросектора да се отделят средства за селскостопанската наука, от парите за конкурентоспособност – за иновации и патентоване.

„От варианта, който Министерството на образованието и науката си е сложило на сайта, излиза, че лъвският пай от парите за образование ще лапнат центровете за следдипломна квалификация и НПО-тата, които се занимават с интеграция на малцинствата. Извинявайте, милиарди се усвоиха за интеграция на малцинствата, а ефект няма. За каква следдипломна квалификация говорим, след като дипломата няма никаква тежест в България?“, коментира още  физикът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 10 години
През последните 23 години държавата стремтлаво подценява и унижава науката и висшето образование. То и другото образование съ гърчи от разни несполучливи промени, но не за него пиша. Някаква шизофрения гони нащите управляващи досега (комай всички, но ГЕРБ и Дянков, заедно с недоразумението Сергей Игнатов надминаха всички). От една страна, говорим в ЕС, че се съобразяваме с всички критерии и правим най-доброто в тази област. От друга страна, нищо не се прави. А парите - като започнем с Госпожа Кунева, която ощети науката при потайното затваряне на главата за наука при приемането ни в ЕС, та свършим и до днес. Когато Мисис Йес преговаряше, румънците бяха завели свои експерти в Брюксел и са получири 800 милиона евро за наука - ние нула. Да благодарим лично на госпожата, която обича да говори наукообразно за гражданите. Затова вървим все по-назад в сравнение с другите страни, а това са последици с дългосрочен характер.Приветствам Лафчиев и дано са постоянни в битката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
brumbar14
преди 10 години
За учените - каквото остане. Нашата държава винаги е работила на този принцип. Даже обикновено е "каквото остане след като открадем". Те затова мозъците ни отдавна са я чужбина, а нашите открития работят за чужди икономики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още