IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападният район ще получи пари по всички оперативни програми

Земеделието, туризмът и пътната инфраструктура ще са трите сектора, в които ще се инвестира

16:57 | 26.11.13 г. 3
Северозападният район ще получи пари по всички оперативни програми

През новия програмен период във всички оперативни програми ще има ресурс специално за Северозападния район. Това каза доц. Стилиян Димитров от Софийския университет "Климент Охридски", който разработва програма за инвестиции в Северозападния район по поръчка на правителството.

Този ресурс ще може да бъде усвояван само от бенефициенти от района, който включва областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч.

Земеделието, туризмът и пътната инфраструктура ще са трите сектора, в които ще се инвестира. Според доц. Димитров именно вложенията в тези сфери ще позволят да бъдат догонени останалите райони на страната по икономическо развитие.

Кметове от област Монтана, представители на бизнеса и на неправителствения сектор дискутираха в областната управа в Монтана приоритетите на региона за следващия програмен период.

Областните управители са се обединили около мнението, че приоритетни за района са областите земеделие и туризъм, които могат да се интегрират, както е в развитите западни страни.

Кметът на Монтана Златко Живков коментира, че Северозападният регион е по-изостанал от останалите части на страната заради лоша регионална политика на много от досега управлявалите правителства. Той препоръча инвестиции в пътната инфраструктура и туризма. Живков приветства желанието на правителството да се приеме стратегия за инвестиции в Северозапада и поиска тя да се обвърже с оперативните програми на ЕС, откъдето са повечето инвестиции в България.

Представителите на местната власт, бизнеса и неправителствените организации дадоха конкретни идеи за реализиране на отделни проекти в региона. Доц. Димитров обяви, че тези идеи ще бъдат включени в инвестиционната програма.

Предстои програмата за инвестиции в Северозападния район да бъде разгледана от Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
БРАВО! УСПЕХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Jelenski ти ли си бре момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Северозападният район е най-западнал и беден. Съвсем логично е на тези хора да им се помогне и да получат финансиране по всички оперативни програми, както е решило правителството. Новите управляващи сериозно са се заели да повишат жизнания стандарт на хората като стимулират икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още