IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Споразумението на България с ЕС: Инвестиции с фокус към регионите

Стратегическият документ за усвояването на еврофондовете до 2020 г. е публикуван за второ публично обсъждане

13:10 | 12.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Споразумението на България с ЕС: Инвестиции с фокус към регионите

В Споразумението се предвижда да бъде създаден публичен информационен портал, обслужващ кандидатите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще бъде осигурена възможност за обработка и обмен на данни със системата за администриране на земеделските проекти ИСАК към фонд „Земеделие“. Допълнително се предвижда изграждане на модули и поддръжка на софтуерна система за обработка и наблюдение на проекти по Оперативна програма „Морско дело и рибарство“ 2014 – 2020 г.

Предимно селските райони очевидно изостават в производителността на труда и добавянето на стойност, тъй като дават работа на 33% от заетите, а генерират под 25% от БДС. Това, заедно с по-високите нива на безработица, обяснява по-ниската покупателна способност на населението в селските райони и по-високите нива на застрашеност от бедност, тъй като икономиката на селските райони е слабо диверсифцирана.

По отношение на транспорта се акцентира главно върху развитието на железопътната мрежа. Според данните в документа електрифицираните жп линии у нас са 68,4% от цялата жп мрежа, което е незадоволително в сравнение с останалите европейски държави.

Значителна част от жп линиите са изградени преди повече от 50 години, с конструкция, подходяща за скорост до 100 км./ч., а на места дори с почти изчерпани възможности за задържане на скоростта и гарантиране на безопасността на движение.

От реконструкция и основен ремонт спешно се нуждаят над 32 км автомагистрали, 599 км пътища І-ви клас, 1 212 км пътища ІІ-ри клас и 5 014 км третокласни пътища. Особено важно за подобряване на състоянието на сектора е увеличаването на товароносимостта на пътната настилка по основните международни транспортни коридори и по второкласните и третокласни пътища, която да се приведе в съответствие с евроизискванията.

Ключови компоненти за развитието на интермодалността, които предоставят възможност за преодоляване на нарастващата претовареност на пътната и жп инфраструктура и за ограничаване на замърсяването на въздуха, са морският транспорт и транспортът по вътрешните водни пътища, се посочва в Споразумението.

В сферата на човешките ресурси се смята за неотложно внедряването на добри практики. С подкрепата на Европейският социален фонд предстои да се изгради единна информационна система за управление на човешките ресурси, както и да се въведе изцяло електронна комуникация между отделните звена и административни структури. Информационната система ще предоставя непосредствен достъп до всички необходими данни, както и на предвижданите тенденции в тяхното развитие, което ще подобри значително възможностите за изготвяне на анализи и вземане на информирани решения.

Трябва да се стимулира развитието на мобилността и да се развиват менторските и наставническите програми, пише в документа. Необходимо е продължаване на целенасочените усилия за повишаване на експертния капацитет на служителите в администрацията чрез обучения, насочени към развитието на ключови компетентности.

Важен акцент ще бъдат и мерките за намаляване на несъответствието между търсене и предлагане на работната сила, включително чрез повишаване на институционалния капацитет и осигуряването на по-ефективни обществени услуги в областта на заетостта. Важни задачи в тази посока ще бъдат действията за по-добро прогнозиране на потребностите на бизнеса от работна сила с определени знания и умения като ключ за подобряване съответствието между образование, обучение и бизнес, от една страна, и укрепване взаимодействието между институциите на пазара на труда, образователните, обучителните системи и работодателите, от друга.

 

Последна актуализация: 17:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 10 години
Но не към нашите региони откакто управлява БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още