IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията е най-желаният бизнес от безработните

Агенцията по заетостта е одобрила 1200 проекта за предприемачество през януари

10:54 | 30.01.14 г. 1
Търговията е най-желаният бизнес от безработните

Магазините за облекло, дрехи, домашни потреби, както и фризьорските салони, агенциите за реклама, за дизайн и за недвижими имоти са най-желаните сфери на търговията и на услугите сред безработните, които получиха шанс да развият свой собствен бизнес по схемата „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – Компонент II”.

Проектът се изпълнява от Агенцията по заетостта по Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

В средата на януари тази година агенцията публикува списък с одобрените проекти след последната сесия на схемата. От общо подадените и разгледани тогава 2213 проекта, одобрени са повече от половината – 1200, съобщават от агенцията.

Одобрени са още 562 предприемачи, които имат ясна идея за започване на собствена стопанска дейност, но им липсва начален финансов капитал и подходяща професионална подготовка и умения за управлението му. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 10,5 млн. лева.

Максималната сума, която отпуска ЕС за един проект е 20 000 лева. Парите обаче не се получават наведнъж. Авансово се превеждат 20% от стойността на проекта, след което има междинни плащания, с които се възстановяват направени разходи от фирмата. Всеки безработен може да получи средно по около 19 000 лева, за да реализира своя бизнес проект.

Към момента най-много договори с нови предприемачи са сключени в София – 184, Варна – 142, Пловдив – 85 и Ловеч – 72 броя.

Агенцията по заетостта обяви началото на втория компонент по схемата за насърчаване на предприемачеството още през 2012 г., като кандидатстването приключи през май 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
biarta
преди 10 години
Незнам какви специалисти работят в тази агенция ,но които одобрява проект и бизнесплан за търговия е ненормален или поне неграмотен,неуспеха е сигурет Боже пази България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още