IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готви се нов Закон за обществените поръчки

След април ще се обсъжда закон за управлението на средствата от ЕС

20:05 | 05.03.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Готви се нов Закон за обществените поръчки

По нов Закон за обществените поръчки работи Агенцията по обществени поръчки, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по обществени поръчки Миглена Павлова на заседанието на парламентарната комисия за европейските фондове.

На заседанието бяха изслушани още Добринка Михайлова, изпълнителен директор на изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“, проф. Валери Димитров, председател на Сметната палата, и представители на дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите по предварителния контрол и одита на проектите, финансирани с европейски средства.

Миглена Павлова обясни, че през февруари Европейският парламент (ЕП) и Съветът на Европейския съюз (ЕС) са приели нови изисквания по отношение на обществените поръчки и концесиите. България, като държава-членка в ЕС, е длъжна да ги отрази в националното си законодателство.

Според Павлова е по-добре да бъде подготвен общ, рамков закон, “за да се преодолеят трудностите от многократното му променяне”. Тя допълни, че препоръките на Европейската комисия (ЕК) са да се засили предварителният контрол и да се разшири обхватът му.

“Ние ще сме органът, който ще осъществява изцяло този контрол”, посочи тя.

Миглена Павлова добави, че агенцията работи и по националната стратегия за обществените поръчки за периода 2014-2020 г., която е и едно от условията за подписването на Споразумението за партньорство с ЕК. В нея се очертават мерките за усъвършенстване и опростяване на законодателството в сферата, мерките, свързани с прилагането му, стандартизирани образци на документи, мерки за укрепване на административния капацитет, създаване на електронни обществени поръчки и мерки за усъвършенстване на системата за контрол.

Парламентът обаче още не е приел окончателно последните промени в Закона за обществените поръчки, които бяха предложени от екипа на вицепремиера Даниела Бобева. Текстовете са включени в програмата на Народното събрание за тази седмица.

Нова рамка за управлението на еврофондовете

Председателят на парламентарната комисия по еврофондовете съобщи, че през второто тримесечие ще започнат дискусии по бъдещия закон за управлението на средствата от ЕС.

Първи стъпки за въвеждането на подобен нормативен акт, който да промени тромавата система за управление на европейските пари, направи бившият министър на еврофондовете от кабинета на Бойко Борисов Томислав Дончев. В края на 2012 г. той представи такъв законопроект, с който да се поставят в обща рамка процесите по управление, контрол и мониторинг, който трябваше да бъде обсъден и внесен за разглеждане в Министерския съвет в началото на 2013 г.

Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Накратко казано готви се нов ЗОП, който да разшири възможностите на управляващите да го нарушават както им е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan.arnaudov
преди 10 години
Ето какво искам да пише в новия ЗОП:Чл. 1. Всяка фирма има право да подаде оферта за всеки конкурс, без да доказва големина, оборот, възможности и т.н. Ако го спечели и не го изпълни, понася административна отговорност, пропорционална на сумата на поръчката.Чл. 2. Процедурата по ЗОП протича в две фази.Фаза 1 - събиране на документи. Премахва се практиката участници да се отстраняват поради документални липси. В рамките на обявения срок за набиране на предложения за участие всяка фирма кандидат има право по всяко време и на части да депозира изискуемите документи - регистрация, оторизационни писма, препоръки и т.н., а Възложителят ги отмята по списък и когато документите са събрани, издава покана към фирмата да участва в конкурса по същество. Фаза 2 - отправяне на оферта. Всички допуснати участници се събират в ден и час, дават плик с оферта, който се отваря публично пред комисията.Айде да видим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още