IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха готови за европейските фондове, според Реналдо Мандметс от ЕК

14:22 | 21.01.14 г. 2
Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха добре подготвени за усвояването на европейските фондове. Три години отне на машината да заработи, отбеляза Реналдо Мандметс, ръководител на отдел "България" в главна дирекция "Регионална и градска политика" в ЕК (2007 - 2013).

По време на 8-та среща между правителството и бизнеса той посочи като една от основните ни слабости грешките при провеждането на обществените поръчки. Те са довели до много финансови корекции, поставили редица общини в близко до банкрут положение. Много от проектите пък не са били придвижени въобще и са оставали на бюрата на министрите.

Основна характеиристика за страната ни е, че всичко се случва бавно, дори и да се движим в правилната посока, отчете Мандметс.

Според него през последните години има подобрение на ситуацията и загубите дори са по-ниски от очакваното. Експертът посочи като фактор за подобрението създаването на администрация, отговаряща за усвояването на европейските средства - първоначално това се вършеше от вицепремиера Меглена Плугчиева, а в следващото правителство беше назначен и специален министър, който отговаряше за европейските фондове - Томислав Дончев.

Работата на администрацията – мерки за подобрение

Реналдо Мандметс направи няколко препоръки за подобряване на работата. Според него усилията на правителството трябва да бъдат насочени към "умно инвестиране", което ще доведе до намаляване на безработицата и ръст на икономиката. Той препоръча изготвяне на стратегия, "но не от 200 страници, а от 10-15 страници, но в които са описани ясни приоритети и цели".

Подкрепа трябва получат експортноориентирани фирми, които ще бъдат основата за икономическия ръст. Подпомагане на иновациите и образованието е също много важно за страната.

Мандметс посочи, че почти три години представители на българския бизнес са споделяли с него за липсата на качествена работна ръка и особено експерти от инженерните специалности. "Всеки министър е признавал този проблем, но няма никаква реакция за преодоляването му. Няма мерки за преквалификация, за програми в областта на машиностроенето, автомобилната индустрия", допълни експертът.

"Ако искате да се развивате като туристическа нация, първо реформирайте сектора на услугите. И направете най-сетне реформата в енергетиката", заяви още той.

Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Така става когато се краде! Винаги е по лесно да обереш собствения си избирател делигирал ти права от колкото чуждия! Какво нередно виждаш в правилата? При желание парите които вземаме от Европа могат да са в пъти повече от вноската ни. Кой ни е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Това с "европейските" средства е голЕм цирк!!! Всъщност това са НАШИ пари, постъпили като годишни вноски в бездънната европейска каца и след това частично върнати обратно при нас. Малка подробност е, че сме получили почти двойно по-малко отколкото сме внесли от 2007 г. до сега. Да ни е честита голЕмата далавера!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още