IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха готови за европейските фондове, според Реналдо Мандметс от ЕК

14:22 | 21.01.14 г. 2
Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

„Европейската законодателна рамка се забави и това ще позабави и нашата законодателна рамка. Не ми се иска да поставям в риск националния бюджет само и само да кажем, че сме пуснали процедурите най-рано от всички страни-членки на ЕС. Категорично може да отбележим, че България е сред първата половина от страните с готовност да финализират първи своето Споразумение за партньорство“, каза още вицепремиерът.

Еврофондовете 2007-2013 г. - научихме ли си уроците?

Резултатите от проучване сред 1 153 бенефициенти (23 на сто от всички бенефициенти по европейските програми съгласно данни от Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) сочат, че 23 на сто от анкетираните не са имали оборотни средства, с които да изпълнят проектите си.

Над една пета от участниците в проучването се оплакват от трудности при отчитането – едни и същи документи са били представяни по няколко пъти. От сложните процедури на съгласуване се оплакват 19 на сто от анкетираните, а от трудни процедури по избор на изпълнител – 12 на сто. Всеки десети заявява, че е бил проверяван от повече от една институция, 8 на сто се оплакват от лоша комуникация с администрацията, а 2 на сто са се сблъскали с трудности с партньорите им по проектите.

Според 38% от анкетираните правилата са били допълнително усложнявани от администрацията, а 28 на сто заявяват, че бенефициентите се затрудняват, тъй като всеки управляващ орган има свои собствени правила.

Анкетираните бенефициенти посочват, че има нужда от оптимизация на сроковете, облекчаване на процедурите по отчитане на проектите, въвеждане на електронно кандидатстване и отчитане, уеднаквяване на изискванията по отделните оперативни програми, облекчаване на процедурите за избор на изпълнители и унифициране на изискванията на проверяващите органи по изпълнението и отчитането на проектите.

От всички анкетирани 54% заявяват, че биха кандидатствали отново, ако има подходяща отворена процедура, а 41% биха кандидатствали, но в зависимост от конкретните условия. Само 3 на сто от участниците в проучването са заявили, че не биха кандидатствали отново за еврофинансиране заради минимален ефект върху предприятието им, а 2 на сто са категорични, че повече няма да търсят европейски пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Така става когато се краде! Винаги е по лесно да обереш собствения си избирател делигирал ти права от колкото чуждия! Какво нередно виждаш в правилата? При желание парите които вземаме от Европа могат да са в пъти повече от вноската ни. Кой ни е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Това с "европейските" средства е голЕм цирк!!! Всъщност това са НАШИ пари, постъпили като годишни вноски в бездънната европейска каца и след това частично върнати обратно при нас. Малка подробност е, че сме получили почти двойно по-малко отколкото сме внесли от 2007 г. до сега. Да ни е честита голЕмата далавера!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още