IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

Българската администрация и крайните бенефициенти не бяха готови за европейските фондове, според Реналдо Мандметс от ЕК

14:22 | 21.01.14 г. 2
Научихме ли си урока как се усвояват европейски средства?

Мандметс препоръча сериозни мерки за преодоляване на демографската криза. Част тях например е включването на ромите в повече икономически сектори. Той посочи като пример фабрика в Пловдив, в която работят 50 роми, но пък тяхното обучение е отнело четири години.

Камен Колчев, член на Управителния съвет на КРИБ, допълни още, че сред основните слабости на България при усвояването на европейски средства е липсата на планиране, както и повторение на едни и същи грешки. "Редица неработещи механизми продължават да бъдат развивани", допълни той.

Той препоръча да бъде създаден график на оперативните програми и да се селди как се изпълнява той. Така ще може да се подобри ефективността на усвояването. Трябват и мерки по отношение на осигуряване на съфинансиране на проектите.

Новият програмен период

В края на миналата седмица България е изпратила в Брюксел последния вариант на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г. В документа са отразени коментарите на Еврокомисията, съобщи на друга дискусия за еврофондовете вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова.

Златанова допълни, че в момента се подготвя цялостната нормативна рамка (постановленията на Министерски съвет), която регламентира процеса по изпълнение и управление на програмите, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове за новия програмен период, съобщават от пресцентъра на правителството.

„Трябва да се съобразим възможно най-много с това, което искат бенефициентите през този програмен период. Има съществено подобрение при сроковете за изпълнение на европроекти, спрямо началото. Трябва да има подобрение в комуникацията с администрацията“, отчита вицепремиерът.

„Бихме могли да вървим към намаляване на бюрокрацията“, допълни още тя.

Тя изтъкна обаче необходимостта от стриктен контрол при управлението на европейските средства. „Ясно е, че когато се предоставят публични финанси, трябва да се спазват строги правила и процедури. Това са публични средства и няма да има компромис към никой, който си позволява да злоупотребява или да прави сериозни грешки при управлението на европейски средства“, посочи Зинаида Златанова.

Вицепремиерът допълни, че в момента са сертифицирани 63,89% от средствата по европейските фондове за периода 2007-2013 г.

Златанова прогнозира, че през тази година може да стартира изпълнението на поне две оперативни програми от новия програмен период. Това са ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Така става когато се краде! Винаги е по лесно да обереш собствения си избирател делигирал ти права от колкото чуждия! Какво нередно виждаш в правилата? При желание парите които вземаме от Европа могат да са в пъти повече от вноската ни. Кой ни е крив?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Това с "европейските" средства е голЕм цирк!!! Всъщност това са НАШИ пари, постъпили като годишни вноски в бездънната европейска каца и след това частично върнати обратно при нас. Малка подробност е, че сме получили почти двойно по-малко отколкото сме внесли от 2007 г. до сега. Да ни е честита голЕмата далавера!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още