IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата за транспорт ще се фокусират върху Северна България

Парите ще се разделят поравно за жп проекти и за магистрали, за да се постигне равен растеж във всички региони на страната

12:10 | 26.09.13 г. 4
Евросредствата за транспорт ще се фокусират върху Северна България

Средствата по ОП "Транспорт" през следващия програмен период ще бъдат разпределени 50% за железопътни проекти и 50% за магистрални. През последните години транспортните проекти за Южна България доминираха над тези за Северна България. Ние ще ребалансираме това планиране и ще се фокусираме върху Северна България.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на транспорта конференция, на която бяха представени приоритетите в ОП "Транспорт" през следващия програмен период 2014-2020 година.

Папазов направи коментар във връзка с бъдещето на транспорта в страната, като посочи, че трябва да бъде направено всичко възможно да се въведе баланс, който да позволява равен растеж във всички региони на страната. Самият той не веднъж бе споменавал, че проектите в областта на железопътния транспорт ще бъдат приоритет на правителството в с съзвучие с концепцията на Европейската комисия.

За бъдещето на АМ "Струма"

По думите на транспортния министър АМ "Струма" е напълно задължително да бъде завършена до 2020 година. Все пак той утчотни, че реализирането на магистралата изисква повече работа, отколкото за предишните пътни проекти. 

"Проблемът е, че всички леки трасета са вече направени. Останалото е най-тежкото. Ние сме го разделили на три части, като двете са сравнително леки и не са много скъпи. Но централния участък, който е под Кресненското дефиле е изключително скъп", обясни министърът.

По негови думи цялото финансиране за лот 3 няма да бъде по-малко от 650 млн. евро. Папазов обясни, че до края на следващата година ще бъдат готови всички проекти за магистрала "Струма". В началото на 2015 г. ще започне финансирането на лот 3 и ще се проведат всички търгове за изграждането му.

"Много е важно да влезем в следващия програмен период и да започнем изпълнението веднага, за да не изпадаме в инфарктни ситуации. Например в железопътния сектор е готов проекта Русе-Варна. Още утре може да бъде даден на търг", категоричен бе транспортният министър.

Повече проекти с повече държавно участие

По време на конференцията Папазов съобщи, че ресорното министерство подготвя по-голям пакет от проекти за новия период на оперативната програма. Това ще бъде направено с цел ако някой от проектите не може да бъде реализиран, да бъде заменен с друг, предварително подготвен. 

„Подготвяме пакет от проекти, който е почти два и половина пъти по-голям като сума от сумата, която евентуално ще можем да получим по европроектите. В момента по Кохезионния фонд имаме около 960 - 970 млн. евро. С всички останали суми, които може да получим по други проекти, програмата може да стигне 1,5 млрд. евро. С възможностите за съфинансиране тази сума може да достигне и да надхвърли 2 млрд. евро”, каза министърът.

Същевременно следващата седмица в сряда транспортният министър заедно с регионалния министър Десислава Терзиева ще внесат документи в Министерски съвет, с които двете ведомства да поискат увеличено държавно участие в транспортните и пътни проекти през програмния период 2014-2020 година.

"Това е и мнението на Европейската комисия - повече държавно участие. Желанието ни е съфинансирането да достигне 50%, но това ще стане ясно след дебати по бюджета за следващата година за да се види какви са възможностите”, допълни ръководителят на транспортното министерство.

Припомняме, че към момента повечето проекти в областта на транспорта се реализират с помощта на 85 финансиране от странна на ЕС и с едва 15 държавно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 10
data
преди 10 години
Ти още ли не си разбрал , че не България си строй магистрали , а ЕС си строй пътища от който има нужда . Хемус им е точно през оная работа на чиновниците от ЕС .п.п. Още по време на соца Хемус нямаше достатъчно натовареност за да е рентабилна - и тогава приоритет беше Тракия . Има си показатели който трябва да се покриват - средногодишния поток от автомобили по пътищата в северна България не предполага изграждането на магистрала . Може би с изключение на магистрала Черно Море
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 5
CGY
преди 10 години
Финансирането на построеният и строящите се лотове на АМ Струва се осъществява с условието магистралата да бъде завършена през следващия период. ЕК одобрява единствено тунелният вариант за лот 3, което автоматично изяжда почти целият бюджет за пътно строителство. В този ред на мисли има резон в това да се търси увеличаване на съфинансирането с цел да се осъществят повече проекти, но друг е въпросът дали ще има пари за това с оглед очертаващата се липса на реформи и все повече социални искания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 13
Бате Пешо
преди 10 години
Eй *** ти на всичкото отгоре и *** ли си?При положение че с тези пари може да се направи Хемус който свързва всички градове в северна България ти ще ми завършваш Струма.Колко народ живее в Сандански и каква икономика има там?Един милиард за ненужна магистрала между Благоевград и Сандански!!!!!!?????Омръзна ми от *** в управлянието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
lyusien
преди 10 години
Вижте - този човек е капитан от флота но не му светва нищо Там във северна България има една естествена магистрала -много важна и възможност да бъде много ефективна и се казва река Дунав Речния транспорт е наи евтиния транспорт в пъти по евтин от ж п пътища и морски Нужна е само визия и решителност Транспортни терминали на големите дунавски пристанища съвременни кораби и шлепове използване предимствата които ни дава " Дунавската стратегия на Е С" Незабавна реконструкция на пътя Шумен Русе Привличане на големи логистични компании Товари от пристанище Варна до Русе и от там до цяла западна Европа Жито царевица слънчоглед репица месо чак до Ротердам и обратно Оправете пътищата и не се нуждаете от толкова много пари за магистрала Хемус Повервайте ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още