IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкцията по оперативна програма „Околна среда“ може да достигне 113 млн. лв.

Искра Михайлова предлага специален фонд да кредитира общините с финансови корекции по европроекти

09:47 | 14.03.14 г.
Санкцията по оперативна програма „Околна среда“ може да достигне 113 млн. лв.

Санкцията за нарушения по оперативна програма „Околна среда“ може да достигне 113 млн. лв. Това стана ясно на дискусия в парламентарната комисия по околна среда.

Пред депутатите екоминистърът Искра Михайлова заяви, че има различни варианти за финансовите корекции, които може да бъдат наложени на оперативната програма заради нарушенията, в резултат на които Европейската комисия замрази средствата по програмата.

Припомняме, че това се случи заради системни нарушения при обществените поръчки, обявени от общини изпълнители на проекти за депа и пречиствателни станции, Еврокомисията блокира средствата и сега екоминистерството прави преглед на сключените от общините договори.

Пред депутатите Искра Михайлова припомни, че по част от договорите е имало упражнен контрол от страна на Агенцията за обществени поръчки (АОП), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). Стойността на тези договори е 65,563 млн. лв.

Ако се приеме в преговорите с ЕК, че това произнасяне на българските компетентни органи е меродавно за качеството на проведените търгове и върху тях няма да се налагат финансови корекции, то общата стойност на санкциите може да е 47,55 млн. лв.

Но ако одитиращият орган и ЕК не приемат произнасянето на българските компетентни органи за достатъчна гаранция за качеството на обществените поръчки, то общата сума на санкциите може да стигне 113,3 млн. лв. Това е възможният максимум на санкциите, твърди министърът.

Проверените от управляващия орган на програмата проекти ще бъдат разгледани още веднъж през следващата седмица от Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“.

Михайлова потвърди предложението си вместо да бъдат наказвани отделни общини нарушители, да се наложи хоризонтална финансова санкция на цялата програма. Това означава да бъдат санкционирани всички общини с проекти по програмата.

Тя предлага да се изгради механизъм за солидарна отговорност при налагането на финансови корекции – или на принципа на споделената отговорност, или пък да се създаде специален фонд, от който общините да теглят нисколихвени или безлихвени кредити.

Сега има проблем с програма „Околна среда“, но може да се случи и с други оперативни програми, аргументира се Искра Михайлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още