IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Терзиева: Няма да загубим пари по програма "Регионално развитие"

Нарушенията са в областта на обществените поръчки, започват одити на проекти, коментира регионалният министър

10:13 | 06.06.14 г.
Терзиева: Няма да загубим пари по програма "Регионално развитие"

Няма да загубим пари по оперативна програма "Регионално развитие", заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНР по повод блокираните преди дни от Брюксел средства по програмата - около 90 млн. евро.

Това стана след рутинен одит на проекти, извършен от експерти на ЕК през април. Засега временно са прекъснати плащания по две направления – устойчиво градско развитие и туризъм. От ноември 2013 г. изцяло са блокирани средствата по друга оперативна програма - „Околна среда“.

„Искам да подчертая, че става дума за междинни заявления за плащания на стойност 90 милиона лева. По останалите три оси плащанията не са прекъснати. Това е рутинна процедура, нашата задача е да направим спешен анализ на констатациите в писмото, за да видим какви са нередностите“, обясни министърът. 

Тя потвърди, че нарушенията са в областта на обществените поръчки.

„За мен е много важно системите за финансово управление да са на ниво и да хващат своевременно пропуските, защото ние трябва да пазим интереса на европейския и българския данъкоплатец", коментира Терзиева и допълва, че няма да се стигне до загуба на спрените пари.

Министерството поема ангажимент към ЕК да се направи и допълнителен одит на определени проекти, които се подбират на случаен принцип.

На този етап не виждам притеснения и по отношение за загубата на средства за санирането на сгради, заяви строителният министър и допълни, че след месец ще открие първите две санирани сгради.

Терзиева каза още, че няма индикации от страна на премиера за евентуална нейна смяна и подчерта, че продължава да изпълнява програмата, начертана от самото начало на правителството. Тя обясни, че снощи се е видяла с Пламен Орешарски, но са обсъждали политическата обстановка.

За спрения от Комисията за защита на конкуренцията устройствен план на Царево министърът заяви, че ще бъдат спазени указанията на Комисията и ще бъде преправена тръжната процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още