IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Има неяснота какво се случва с публичните финанси

Поне 1,8-2 млрд. лева са платени от бюджета по европейските програми, но не са възстановени от ЕК, изчисли евродепутатът

11:58 | 28.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Т. Дончев: Има неяснота какво се случва с публичните финанси

Има неяснота какво се случва с публичните финанси и какви са рисковете за бюджета, коментира евродепудатът Томислав Дончев пред БНР. „Какви рискове имаме в момента, какви могат да бъдат активизирани през следващите месеци, е въпрос, чийто отговор знаем наполовина“, категоричен беше той.

Една от неяснотите например е свързана с плащанията по европейските фондове и от „критично значение за финансите до края на годината“ е кога ЕК ще възстанови плащанията по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

По негови данни не по-малко от 1,8 -2 млрд. лева са били разплатени през последните 7-8 месеца, които не са възстановени от Европейската комисия заради спрените европейски фондове. Според текстовете на стария Общ регламент за управлението на европейските фондове България е задължена да продължи да плаща изпълнението на дейностите, макар и плащанията от ЕК да са замразени.

„От февруари по ОП „Околна среда“ никой не е получавал плащане и това поставя под риск българските общини. Някои от тях трябва да избират дали да плащат заплати, дали да спират уличното осветление, или да си продължават проектите“, допълни още Дончев.

Рискът от общините обаче директно се прехвърля към строителните фирми, в които работят хиляди служители, обясни още евродепутатът.

Той припомни, че по оперативната програма се плащат проекти, свързани със сектор „Води“ и „Отпадъци“, а България има наказателна процедура заради пропуски именно в сектора за управлението на отпадъци и ако не завършим проектите, "затъваме по-дълбоко в блатото на наказанията“.

От друга страна, процедурата е такава, че ако бъдат спрени проектите, рискуваме да бъде върната цялата сума за регионалните депа за управление на отпадъците, защото съоръженията не са довършени и не функционират, заяви още Дончев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още