IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решенията на Държавен фонд "Земеделие" вече трябва да са публични

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители

15:24 | 06.02.15 г.
Решенията на Държавен фонд "Земеделие" вече трябва да са публични

Всички решения на Държавен фонд "Земеделие" вече трябва се публикуват в интернет на сайтовете на Фонда и на агроминистерството – това решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за подпомагане на земеделските производители, съобщи БНР. 

С промените се намалява необходимият брой членове на УС на Фонда, необходими, за да се вземе решение за изразходването на евросредства или пък за назначаване или уволнение на изпълнителния директор.

Законът урежда схемите, по които ще се прилагат директните плащания за обработваема земя, които са с бюджет 1,4 млрд. лв. за 2015 г. Регламентират се и зелените директни субсидии.

Така вече може да се задействат например схемата за преразпределително плащане, прогресивното намаление на средствата за големите ферми и се въвежда дефиницията за активен фермер.

Урежда се и работата по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Националната служба за съвети в земеделието ще се преобразува в Система за съвети в земеделието, а обучените да дават съвети на фермерите служители ще бъдат включени в специален списък.

Министърът на земеделието вече има право да издава наредби по еврорегламенти, без да е нужно да се изменя Законът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още