IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 1,98 млн. евро за справяне с щетите от наводненията

Бюджетната комисия към ЕП отпусна и 70 млн. евро за справянето с бежанската вълна в Европа

18:02 | 24.06.15 г.
България получава 1,98 млн. евро за справяне с щетите от наводненията

Бюджетната комисия към Европейския парламент (ЕП) одобри отпускането на 1,98 млн. евро за спешни възстановителни дейности в България, свързани с наводненията през миналата година.

Финансовата помощ ще бъде предоставена от Фонд „Солидарност“ на ЕС като част от пакет от 66,5 млн. евро за трите най-засегнати страни от наводнения през 2014 година в Европейския съюз – България, Италия и Румъния, става ясно от съобщение на пресцентъра на ЕП.

Общо за преодоляване на щетите от наводненията през миналото лято България получи към 20,6 млн. лева от Фонд "Солидарност". 

Средствата от целия пакет, гласуван днес от парламентарната комисия, ще отидат за възстановяване на щети върху публична и частна инфраструктура, частни домове, предприятия, селски стопанства, околната среда и паметници на културата при наводненията през пролетта и лятото в Румъния, през лятото в България и през есента в Италия.

В Италия наводненията взеха 11 жертви и причиниха щети за 2,2 млрд. евро. В Румъния щетите бяха за 340 млн. евро, а в България – за 80 млн. евро.

Решението за предоставяне на помощта трябва да бъде потвърдено на пленарното заседание на ЕП през юли. Съветът на ЕС вече одобри помощта.

От Европарламента припомнят, че Фонд „Солидарност“ на ЕС е основан през ноември 2002 година, за да помага на пострадалите от природни бедствия в райони, нуждаещи се от финансова подкрепа. Днешното решение е първото за разпределяне на средства от фонда за 2015 година.

По време на гласуването на коригиращия бюджет за 2015 година бюджетната комисия предложи също и да отпусне и 69,9 млн. евро за справяне с повишения приток на бежанци към страните от ЕС. Бюджетните увеличения трябва да бъдат гласувани от парламента на пленарна сесия и от Съвета на министрите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още