IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

40 млн. лв. ще струват прединвестиционните проучвания за ВиК в 14 области

Срокът за изпълнение е 30 месеца, пише в обществена поръчка на МРРБ

12:21 | 31.07.15 г.
40 млн. лв. ще струват прединвестиционните проучвания за ВиК в 14 области

40 млн. лв. ще струва изработването на прединвестиционни проучвания за развитието на ВиК инфраструктурата в 14 области, става ясно от обществена поръчка, обявена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Изработването на проучванията е задължително условие, поставено от Брюксел на България. Без тях не може да започне работата по ВиК проектите, планирани за финансиране с евросредства по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.

За развитието на ВиК инфраструктурата бяха изработени генерални планове, но Еврокомисията настоя те да бъдат надградени, за да има единен подход при водните инвестиции. Има и още условия: водната реформа да приключи, на територията на една област да има само един воден оператор и ВиК дружествата да бъдат бенефициенти – те да кандидатстват с проектите за пречиствателни станции и канализация, а не общините, както досега. Изключение беше направено само за т. нар. ранни проекти за градовете Пловдив, Добрич, Асеновград, Плевен, Смолян, Столична община и др.

Поръчката се отнася за 14 ВиК дружества на територията на страната, групирани в четири обособени позиции:

Позиция 1: ВиК Бургас, ВиК Сливен, ВиК Шумен;
Позиция 2: ВиК Пловдив, ВиК Кърджали, ВиК Ямбол;
Позиция 3: ВиК Варна, ВиК Добрич, ВиК Силистра, ВиК Русе;
Позиция 4: ВиК Стара Загора, ВиК Видин, ВиК Враца, ВиК Перник.

Офертите ще се приемат до 23 септември 2015 г. и ще бъдат отворени на 24 септември 2015 г.

Работата трябва да бъде изпълнена за 30 месеца. Това означава, че дори и при най-благоприятно стечение на обстоятелствата и липсата на обжалвания, работата по проучванията ще приключи най-рано в началото на 2018 г.

И така, ако в тези области се правят мащабни проекти за воден цикъл например, до края на периода – 2020 г. за строителство ще останат само две години.

На финала изпълнителите ще трябва да представят комплексни проекти за инвестиции в линейната ВиК инфраструктура и да подготвят формулярите за кандидатстване за европейско финансиране.

Финансирането на обществената поръчка е по програма "Околна среда".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още