IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В селата има силен интерес към европроекти за здравни услуги

Основните запитвания са за създаване на лекарски и зъболекарски кабинети

16:12 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
В селата има силен интерес към европроекти за здравни услуги

Наблюдава се изненадващо силен интерес от страна на инициативни хора и фирми в селата към реализацията на проекти в рамките на новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) до 2020 г., насочени към здравните услуги в селата.

Основните запитвания са за създаване на лекарски и зъболекарски кабинети, зъботехнически лаборатории, мобилни лекарски кабинети и лаборатории за извършване на медицински изследвания. Има също инициативи за създаване на хосписи и специализирани лечебни заведения, съобщи Асоциацията на българските села (АБС).

Според организацията интересът към проекти в сферата на здравните услуги в селата е логичен отговор на липсата на адекватни медицински услуги в малките населени места и ескалиращата нужда от достъпно здравеопазване.

По данни на АБС около 50% от социалната инфраструктура в селата, включително и тази за здравни услуги, е в лошо състояние и има нужда от модернизация. Така се влошава качеството на услугите за местното население, което води до миграция, особено на младото и активно население на селските райони и затруднява интеграцията на уязвими групи, включително деца, застрашени от бедност, роми и хора с увреждания, и самотни възрастни хора.

Асоциацията настоява за повече публична информация и разяснения за възможните проекти в сферата на здравеопазването в селата, както по ПРСР, така и по другите европрограми, покриващи темата.

Към момента един лекар в селските райони обслужва около 516 души, при средно 254 души за страната. В селата още по-тежко е положението при зъболекарите. Един стоматолог обслужва около 2000 души, при средно 1000 за страната, твърди АБС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още