IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е "замразила" делото срещу България заради депата за боклука

Брюксел е доволен от темповете, с които се закриват старите сметища и се строят новите регионални системи за управление на отпадъците

16:48 | 16.12.15 г.
ЕК е "замразила" делото срещу България заради депата за боклука

Европейската комисия (ЕК) е „замразила“ делото срещу България заради депата за боклука, съобщава министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на екоминистерството.

През тази година са закрити 54 от старите сметища, които не отговарят на европейските изисквания, рекултивирани са още 37 и е приключила работата по 15 регионални системи за управление на отпадъците, казала е Василева пред журналисти в Брюксел, където ще се състои заседанието на министрите по околна среда на държавите от Европейския съюз (ЕС).

Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България, след като не успяхме да спазим срока за закриване на старите депа – средата на 2009 г., заради забавяне на строителството на новите системи за управление на отпадъците, финансирани с европейски средства. Забавянето Василева обяснява с обжалванията на процедурите и спирането на оперативната програма „Околна среда“ 2007-2013 г. за период от няколко месеца в края на 2013 и 2014 г. Плащанията бяха възстановени през ноември миналата година.

В началото на 2014 г. процедурата срещу България стигна и до Съда на ЕС.

От началото на годината са въведени в експлоатация 13 нови депа и са закрити 54 стари. Със средства от оперативната програма са изградени общо 15 регионални системи за управление на отпадъците. Те обслужват 70 общини и повече от 3,5 млн. граждани, информират от Министерството на околната среда и водите.

До края на 2015 г. се очаква да бъдат въведени в експлоатация още четири депа – в Разлог, Стара Загора, Никопол и Велико Търново. През 2016 г. ще бъдат приключени и депата в Бяла (Русенско), Кърджали, Пазарджик и Златица.

Само преди дни Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обяви, че по проект за закриване на общински депа за битови отпадъци са рекултивирани 37 сметища и са били облагородени 1 450 декара. Предстои да бъдат загробени още две сметища – в Русе и Върбица, допълват от ведомството.

Министър Василева информира още, че държавите членки на ЕС са приели благоприятна за България позиция по новата директива за таваните на атмосферни замърсители. Първоначално предложеният от ЕК текст предвиждаше по-тежки изисквания.

Припомняме, че в средата на тази година ЕК прекрати наказателната процедура срещу България заради националните тавани на емисии на атмосферни замърсители от големите горивни инсталации заради инвестициите в сероочистки на ТЕЦ-те и въпреки че страната ни е първа в ЕС по ръст на вредните емисии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още