IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни тръгва процедурата за енергийна ефективност за малкия бизнес

Приоритетно ще се финансират фирмите в най-енергийно интензивните сектори от икономиката и със заложени повече енергийни спестявания

11:52 | 05.04.16 г.
До дни тръгва процедурата за енергийна ефективност за малкия бизнес

До дни ще тръгне процедурата по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г. за енергийна ефективност в малките и средни предприятия. Това съобщи Албена Мерачева от главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” в Министерството на икономиката на конференция за енергийна ефективност, която се провежда като част от изложбата за възобновяема енергия за Югоизточна Европа.

Процедурата е преминала през обществено обсъждане и министерството е прегледало и отразило получените коментари.

Бюджетът на мярката е 176 млн. лева (90 млн. евро), като предприятията могат да кандидатстват за минимално финансиране от 50 хил. лева и максимално – в размер на 1,5 млн. лева.

Необходимо е кандидатите да имат поне 3 приключени години, за да може проектът им да се позове на исторически данни от енергиен одит. Процедурата е насочена към предприятия от добивната и преработваща промишленост, производството и разпространението на електрическа и топлоенергия, ВиК сектора, управлението на отпадъци, строителството, обясни Мерачева.

Инвестициите трябва да са резултат от препоръките в проведен енергиен одит, а всяка от мерките да постига поне 5% енергийни спестявания.

Процедурата за енергийна ефективност в големите предприятия се предвижда да бъде обявена в края на годината, допълни Албена Мерачева. Бюджетът й е в размер на 97,8 млн. лева (50 млн. евро). Фирмите могат да кандидатстват за финансиране в размер на минимум 500 хил. лева и максимум 2,5 млн. лева, а мерките трябва да имат доказан ефект енергийни спестявания отново чрез енергиен одит, обясни тя.

Мерачева подчерта, че колкото по-големи енергийни спестявания и ефективност се постигат с инвестициите, толкова по-голям шанс имат предприятията проектите им да бъдат одобрени. Освен спестяванията, приоритет ще се дава на предприятия, които действат в по-енергийно интензивни сектори от икономиката.

Като част от приоритетна ос 3 на оперативната програма са предвидени средства и за реализиране проекта на Агенцията за устойчиво енергийно развитие за търговия с т.нар. „бели” сертификати.

Проектът на агенцията беше реализиран по старата програма „Конкурентоспособност” 2007-2013 г. С „белите” сертификати ще се удостоверяват постигнати енергийни спестявания, като те могат да се търгуват и така да се финансират други мерки за енергийна ефективност.

Предложението предвижда сертификатите да се търгуват на специален нов сегмент на Българската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още