IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете при евроинтеграцията на Западните Балкани?

Вероятно ще се сблъскат интереси на различни играчи, предупреди Кристиан Вигенин

10:56 | 07.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само преди няколко години шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви мораториум върху приемането на нови страни в ЕС, но сега комисията реши да отвори вратите за балканските страни, пише "Независимая газета".

Причините за нарасналия интерес на Брюксел към този регион са две. Първо, ЕС се опитва да отнеме инициативата на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят възможности да укрепят влиянието си на Балканите. Вестникът цитира неназован високопоставен чиновник от ЕС, пожелал анонимност, според когото "геополитическото влияние на Русия, Китай и Турция там расте, затова ние трябва да направим така, че влиянието на ЕС да остане доминиращо".

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на ЕС, особено в контекста на миграционната криза. Именно през този регион в Европа проникват бежанци, ислямисти и престъпници, посочва всекидневникът.

Цитиран е експертът по евроинтеграция от авторитетния Московски държавен институт по международни отношения (МГИМО) Александър Тевдой-Бурмули, според когото, европейците са обречени да отделят повече време на Балканите - обхванат от вълнения район, страдащ от етнически конфликти и престъпност. Затова ЕС от дълго време търси възможности и инструменти за неговата стабилизация.

Експертът напомня, че Балканите са и транзитен район и "затова трябва да бъде интегриран в енергийната структура на ЕС".

На пътя на присъединяването на балканските страни в ЕС остават редица прегради, добавя "Независимая газета".

Освен вътрешните реформи, шестте страни кандидатки трябва да коригират външната си политика, така че тя да съвпада с курса на ЕС. Това, от своя страна, може да създаде трудности за Сърбия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Рисковете са местната мафия (политическа класа) да влезе в затвора - както започна да се случва в Румъния.Не виждам нищо лошо , рисковете са за престъпниците - народът най-сетне ще заживее нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още