IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 60% от българите биха гласували България да остане в ЕС на референдум

Според 49% страната трябва да продължи членството си в НАТО

10:51 | 21.06.18 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При евентуален референдум 59% от българите биха гласували за оставането на България в Европейския съюз, а една пета за напускане. Това показва проучване на изследователски център "Тренд".

При идентичен въпрос за НАТО близо половината (49%) ще гласуват за оставането на България във Северноатлантическия алианс срещу 24%, които смятат, че страната ни трябва да го напусне.

И при двата въпроса симпатизантите на БСП са силно нюансирани, като на въпроса за ЕС са разполовени, докато при този за НАТО доминира мнението, че България трябва да напусне Алианса. 

40% от българите смятат, че ЕС има нужда от съществена промяна в начина си на функциониране, а 29% - от малка промяна. Само 7% от всички интервюирани са на мнение, че ЕС няма нужда от промяна.

На две равни части са разделени българите по въпроса дали ЕС трябва да се стреми към по-силна интеграция между различните страни-членки (35%) или трябва да се даде повече власт на националните държави (36%).

тренд тренд

През целия период на българското председателство на Съвета на ЕС, изследователски център „Тренд“ всеки месец тестваше в проучванията си интереса на българите към него и оценката за това дали България се справя или не.

Една от тенденциите, които социолозите отчитат, е, че в началото на председателството българите са имали по-сериозен интерес към него, като през януари по-голямата част са следили новините, свързани с председателството (53%), а 43% не са. В последния месец структурата е обърната – 56% декларират, че не следят новини, свързани с председателството, а 40% следят.

Данните са логични предвид факта, че в хода на председателството темата до голяма степен се превърна във фонова и първоначалният интерес охладня.

41% са на мнение, че България се справя с председателството на Съвета на ЕС, докато 19% са на обратното мнение, като и тук се забелязва определена динамика в сравнение с началото на годината, без да води до структурни различия в мнението на българите.

От демографските разбивки ясно личи, че основната част от деклариралите, че България не се справя с председателството, са симпатизантите на БСП. Динамиката сред различните електорати се дължи преди всичко на факта, че именно българското правителство стои в центъра на организацията и това няма как да не срещне негативна реакция сред привържениците на основната опозиционна сила.

Изследването е финансирано от вестник „24 часа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 години
Ей не сме толкова глу.пави колкото си юислиш ти и няколко опоркаджии, но да нека има референдум, като нищо може пак да се самонакажем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 11
thehappyroger
преди 5 години
И пак минусите, *** разграбиха всичко, обрекоха малкия и средния частен бизнес да фалира следващите години, да останат само роми, особено в провинцията, ама пак ми дават минуси, затова че не ми харесва в какво превърнаха страната, в която съм се родил и би трябвало да се води моя родина и аз да се радвам за нея, а тя е абсолютна разграбена ***, която предстои да умре, вече няма никакъв потенциал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
ABBA
преди 5 години
Д'журнаглист да се наричам, първа радост е за мене!Германците си казват, че се страхуват от такъв референдум, та ние ли?Ама може и да мине, раздайте на всички ссссигани пак дрехи с 50 кинта в джоба и може да ги стигнете тия 60%.Ето ви САЩ, сещайте се за ЕС (не сте пътували в китайски влак на магнитна възглавница с 600 км/ч, да се питате кой е 3-тия свят:"....Опасявайки се, че след Русия и други ще започнат да се отървават от трежъриса, Федералният резерв вдигна основният лихвен процент с 0,25%, за да повиши привлекателността на американските дългови ценни книжа.Кога се повишават лихвените проценти по ценните книжа? Правилно, когато пада тяхната надеждност. Което наскоро бе забелязано от китайските рейтингови агенции, снижили суверенния рейтинг на САЩ (той отдавна не е ААА).Да обобщим:Изостанала страна с убита (разкъсана на парчета) икономика и промишленостС пределно количество бедни, живеещи в кашони и палатки направо посред градовете.Суровинна икономика с огромни дългове.С лоши автомобилни пътища и допотопни железопътни линии.С епидемия от наркоманияНамираща се на границата на гражданската войнаНаучно и технологически изостаналаСтрана изгнаник, намираща се в международна изолацияИ не става дума за Русия за всичко това, а за САЩ.Всичко, което САЩ разказват за Русия, го казват, стоейки пред огледалото.И как да не се хиля до уши?! Време е американците да научат песента Гърми-гърми гражданската война, от тъма до тъма. Да не ми казвайте след това, че не съм ви казалАлександър Роджърс"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
thehappyroger
преди 5 години
Единственият плюс засега си остава факта, че мога да се вдигна когато си поискам и само с лична карта да заживея в някоя по-нормална страна, където първо се гледа да се осигурят нормални условия за живот и развитие на обществото, а след това се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
bgMan
преди 5 години
Като са толкова сигурни защо не ги проведат тези референдуми и да затворят устите на всички противници?60% бяха до края на 2016 година. После според мен понамаляха чувствително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още