IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксът завладя Женевския автосалон

Bentley представи най-скъпия SUV в света, Audi и Porsche също планират нови модели

13:51 | 08.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	EXP 9 F събра погледите в Женева. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

EXP 9 F събра погледите в Женева. Снимка: Ройтерс

На автомобилното изложение в Женева за първи път автомобилните ентусиасти имат възможност да разгледат дизайнерските скици на планирания луксозен SUV от Bentley.  

Прототипът, задвижван от подобрена версия на актуалния в момента 6-литров W12 агрегат на луксозната британска марка на Volkswagen, е по-дълъг и малко по-нисък от Range Rover, но много по-мощен и дори още по-луксозен. Името му е EXP 9 F и се очаква да бъде на пазара през 2015 г.

„Това ще бъде най-скъпият спортен автомобил в света“, заяви главният изпълнителен директор на Bentley главен Волфганг Дюрхаймер, цитиран от Wall Street Journal.

По думите му моделът ще бъде позициониран над най-скъпите за момента Range Rover, Porsche Cayenne Turbo S и Audi Q7. „Това ще бъде прецедент, но сме убедени, че ще пожъне голям успех“, казва още Дюрхаймер.

Окончателно решение за серийното производство обаче все още няма. Мениджърът обаче бил оптимист, че ще получи зелена светлина от борда на Volkswagen. След изложението в Женева компанията ще оцени реакциите на клиентите и обществеността и ще прецени как да развие концепцията в бъдеще. Производителят държи особено много на мнението на потенциалните клиенти от Близкия изток и Русия.

Дванадесет цилиндъра, 610 конски сили

Представеният прототип е с постоянно предаване 4х4, 12-цилиндров W12 мотор с две турбини и максимална мощност 610 к.с., и въртящ момент от 800 Нм, и разполага с 8-степенен автоматик. 

„Ние сме убедени в потенциала на един луксозен високопроизводителен SUV. Знаем, че много клиенти на Bentley вече имат подобен автомобил и ценят стила, лукса и производителността, както и многообразието на тези автомобили“, обяснява още Дюрхаймер.

Той очаква серийната версия на EXP 9 F да се превърне в най-продавания модел на компанията с продукция от 3500 бройки на година. Тази бройка обаче била консервативната му цел. Bentley вижда потенциал и за над 5000 продажби на година. Това би увеличило значително продажбите на компанията – през 2011 г. Bentley е продала общо 7000 баровски коли, като в следващите пет години броят им трябва да се удвои.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още