IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд с интерес към българския пазар купува два търговски парка в Румъния

Още преди кризата фондът избра пазара в Румъния поради очаквано пренасищане на сегмента у нас

11:04 | 09.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Един от търговските центрове, в който фондът ще инвестира. Снимка: Omilos Group</p>

Един от търговските центрове, в който фондът ще инвестира. Снимка: Omilos Group

Инвестиционният фонд Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF, преди North Real Estate Opportunities Fund), който преди време беше казал, че проявява интерес и към инвестиции у нас, обяви, че планира да придобие два търговски парка в Румъния.

За сделката фондът ще издаде 298 млн. акции, които ще представляват 49% от увеличения капитал на компанията.

Въпреки че финансови подробности по придобиването не се съобщават, сделката предвижда сума от 120 млн. евро, предвид настоящата цена на акциите на фонда на Лондонската борса, пише PropertyEU.

Двата търговски парка са разположени в румънските градове Орадеа и Яш и ще бъдат придобити от дружества, управлявани от дъщерното дружество на фонда, базирано в Кипър – Argo Capital Management Cyprus Limited.

Един от инвеститорите в активите е и фондът European Convergence Development Company PLC (ECDC), който има проекти за няколко мола и у нас.

Увеличението на капитала и реализирането на придобиванията зависят от одобрението на акционерите.

Според фонда след осъществяване на сделките той ще бъде най-голямата публична компания в сектора на имотите в Румъния с портфолио от пет търговски центъра с обща брутна застроена площ от 400 хил. кв. м.

Бордът на компанията очаква, че акционерната стойност на фонда ще бъде подобрена, вследствие на очаквания ръст на наемните нива на търговските имоти в Румъния, когато наемите в страната „започнат да се изравняват с тези в Западна Европа“.

„Ние очакваме пазарът на имоти в Румъния да догони този в Западна Европа (...)“, коментира Дейвид Кларк, председател на фонда.

„Ръстът в мащаба на бизнеса в резултат от сделката също така би трябвало да ни помогне да повишим профила си сред инвеститорите, които търсят експозиция в региона.“

Двата търговски парка, обект на сделката, са завършили 2010 г. със загуба преди данъци в размер на общо 4,9 млн. евро.

През 2006 г. фондът привлече 100 млн. евро за инвестиции в Източна Европа чрез публично предлагане на Лондонската борса. Тогава сегашният мениджър на фонда Робърт Провайн каза за Investor.bg, че компанията смята да се насочи предимно върху пазара в България и Румъния.

Година по-късно от фонда казаха, че предпочитат да се фокусират върху Румъния и Украйна, поради очаквано пренасищане на пазара на търговски площи у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още