IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите в туризма продължават да са инфраструктурата и руските визи

Подготвя се нов Закон за туризма, до дни се очаква облекчаване издаването на руски визи

12:19 | 28.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Проблемите в туризма продължават да са инфраструктурата и руските визи

Основните проблеми при българския туризъм продължават да са недостатъчно добрата инфраструктура и скъпите визи за руските туристи, стана ясно от проведено обсъждане на проблемите и приоритетите за сектора с участието на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм, представители на основните браншови организации и министър Трайчо Трайков.

И самият той открои посочените проблеми, като същевременно посочи като един от основните приоритети в работата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) изработването до края на годината на нов Закон за туризма.

Други приоритети в тази област в следващите месеци ще бъдат усвояване на повече средства от оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ по мерки, насочени към развитие на туризма, и провеждане на ефективна маркетингова и рекламна политика.

След поредното и настоятелно поставяне от туристическия бранш на въпроса за намаляване на таксите за издаване на визи за руските туристи, на които разчита българският туристически пазар, Трайков посочи, че неговото министерство вече е представило пред Министерството на външните работи два варианта за облекчаване на издаването им. Отговор се очаква "в близките дни". 

Министърът припомни, че единият вариант е издаването да не става задължително чрез „изнесен център“ (което оскъпява с около 50% цената на визите до близо 60 евро на човек), а по избор и чрез консулството, а другият е -  туристическите агенции да могат да издават визи по електронен път.

Председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев предложи, от своя страна, да се въведат големи парични санкции за неспазване на изискванията за категоризацията на хотелите, но същевременно да има икономически стимули или данъчни облекчения за високо качество на предлаганите туристически услуги.

От Туристическата камара изтъкнаха необходимостта от изработване на дългосрочна програма за развитието на туризма, в т.ч. по видове, включително и решаване на проблема с инфраструктурата в курортите – пътна, ВиК и т.н.

Беше предложено и да се създаде специализиран национален център за туристическа информация, където да може да се получава пълна и компетентна информация за туристическите забележителности, за курортите, за хотели, за туристически агенции, за маршрути, както е в много европейски страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още