IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди 345 хил. лв. глоба за картел на фирми за СПА-съоръжения

Национална асоциация СПА и уелнес центрове се договаряла за предлаганите цени

12:27 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди 345 хил. лв. глоба за картел на фирми за СПА-съоръжения

Върховният административен съд (ВАС) потвърди санкция на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от общо 345 хил. лв., наложена на Нола 7 ЕООД, СД „Люто-Георгиев и сие“, ЕТ „Вебаком – Едуард Тодоров“ и Национална асоциация СПА и уелнес центрове, заради забранено споразумение на пазара за изграждане и поддръжка на съоръжения за воден отдих.

Предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на сдружението, в което членуват, на които са съгласували определяне на цени и търговски условия.

Създали са и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила и възможност за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на конкуренти и манипулиране на търгове.

Сдружението е упражнявало контрол по изпълнението на тези решения и уговорки, включително и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия - длъжници, некоректни платци и др., казват от комисията.

Съдът потвърждава установеното от КЗК, като изтъква, че наличието на обмен на сведения от поверителен характер чрез браншовата организация ограничава възможността за свободно и независимо участие на дружествата-конкуренти на пазара и пречи на формирането на индивидуално стопанско поведение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още