IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичните общинари гласуваха „Топлофикация София“ пак да е общинска

Задълженията на "Топлофикация София" към момента са над 500 млн. лева

15:17 | 22.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Столичните общинари гласуваха „Топлофикация София“ пак да е общинска

Столичният общински съвет (СОС) гласува днес придобиването на 100 процента от акциите на „Топлофикация-София", които сега са собственост на държавата. Предложението всъщност е на правителството, което в началото на май прие решение за даване на съгласие за безвъзмездно прехвърляне на Столична община на притежаваните от държавата акции от капитала на „Топлофикация София“ ЕАД

За придобиването на дружеството от общината гласуваха съветниците от ГЕРБ, СДС, БСП, „Атака", а против бяха съветниците от ДСБ, НДСВ, както и съветникът от БСП Георги Кадиев, уточнява БТА.

Преди това съветниците отхвърлиха предложението на Кадиев за отлагане на решението до получаването на анализ за състоянието на дружеството.

По време на дебата преди гласуването стана ясно, че „Топлофикация София" е със задължения от общо над 510 млн. лева.

Георги Кадиев коментира, че загубата на „Топлофикация София" за тази година ще бъде около 38 млн. лева. По думите му цените на парното не могат да се приближат до „нормалните“, защото това ще означава 24 процента увеличение. Според Кадиев общината не може да си позволи такова дружество заради огромните му задължения.

В края на 2008 г. по искане на предишното ръководство на Министерството на икономиката и енергетиката, общината прехвърли дела си в „Топлофикация София“ на държавата. Тогава делът на Столична община в топлофикационното дружество беше все още 58% към 42% на държавата. Причината за прехвърлянето като цяло беше, че общината не беше в състояние на плаща своята част от задълженията на „Топлофикация София“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още