IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите месни продукти „Стара планина“ на пазара до края на месеца

По думите на министъра на земеделието и храните тези продукти ще са двойно по-скъпи от останалите

09:38 | 20.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Първите месни продукти „Стара планина“ на пазара до края на месеца

Първите месни продукти с наименованието „Стара планина“ ще се появят на пазара най-вероятно до края на август или началото на септември, прогнозират експерти, цитирани от БТА. Първите партиди вече са произведени и в момента се изследват, прави се анализ и съответствие.

Ако продуктите отговарят на стандартите, предприятията ще получат разрешението да ги предлагат в търговската верига, коментира министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той посочи, че продуктите с това наименование ще бъдат „около двойно по-скъпи“, но контролът ще бъде по цялата верига.

Ние няма да разчитаме на лабораториите, те ще контролират там където има съмнение и където установим съмнението. Санкциите ще бъдат и във финансово изражение много големи, но ще се стигне до затваряне на предприятието и до отнемане на лиценза, заяви министър Найденов.

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти „Стара планина“, произведени по новите „утвърдени стандарти“, прогнозират представители на бранша. На този етап обаче те не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените.

Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка, уточни генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов.

Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
И по каква причина продуктите ще са двойно по-скъпи?И сега цените са достатъчно високи - има достатъчно печалба за производителите дори ако не слагат всякакви *** в колбасите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още