IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oбщина Ракитовo с 84 хил. лв. глоба за сключена в нарушение обществена поръчка

Избраният изпълнител на поръчката не отговаря на условията, посочени от възложителя

12:50 | 04.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Oбщина Ракитовo с 84 хил. лв. глоба за сключена в нарушение обществена поръчка

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила като незаконосъобразно решение на кмета на община Ракитово от 27 юли 2010 г. за класиране на участниците и избор на изпълнител на малка обществена поръчка за рехабилитация на обществени зелени площи – паркове и детски площадки, и доставка на оборудване и съоръжения към тях, открита в средата на май.

КЗК връща процедурата на етап разглеждане и класиране при спазване на мотивите, изложени в решението, и налага имуществена санкция на кмета на общината в размер на близо 84 хил. лв., се посочва в съобщението на КЗК.

Причина за това е резултатът от проверка на комисията, според която класираният на първо място участник „Проинвест строй” ЕООД не притежава изисквания от възложителя на поръчката оборот от строителство за последните три години - за всяка година минимум 2 млн. лв.

Освен това общината е сключила договор с „Проинвест строй” в нарушение на закона за обществените поръчки (ЗОП) преди изтичане на 14-дневния срок от уведомяването на заинтересованите кандидати за избора на изпълнител.

Съгласно въведената нова разпоредба в ЗОП, жалба срещу решението за определяне на изпълнител спира процедурата за възлагане на обществена поръчка до окончателното решаване на спора, освен когато е допуснато предварително изпълнение.

КЗК отменя обжалваното решение за определяне на изпълнител поради установените нарушения както на срока и условията за сключване на договора за възлагане на обществената поръчка, така и на процедурата.

ЗОП задължава комисията в случаите, в които установи подобни нарушения, да наложи предвидената санкция в размер 10% от стойността на сключения договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още