IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикация София: Интересът ни е да си получаваме парите, не да спираме парно

При столичната Топлофикация събираемостта при битовите абонати е нараснала с 5-6%

17:41 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Топлофикация София: Интересът ни е да си получаваме парите, не да спираме парно

Интересът на Топлофикация София, като всяко дружество, което произвежда и продава, в случая топлоенергия, е не да спира отоплението на абонатите, а да продава повече и да си събира навреме задължения. Това коментира днес изпълнителният директор на дружеството Петко Милевски по време на поискано от парламентарната комисия по икономика и енергетика изслушване по въпроси за готовността на топлофикационните дружества за зимния сезон. 

Той призова държавните институции да въведат „дисциплиниращи мерки“ за повишаване на събираемостта на вземанията от абонатите, без да уточнява какви.

От ръководствата на топлофикационните дружества на Пловдив, Бургас и други градове изказаха подобно мнение, отбелязвайки, че, макар и с малко, за деветте месеца на годината събираемостта се е повишила спрямо същия период на миналата година.

През май беше съобщено, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) подготвя промени в Закона за енергетиката, според които при забавяне на плащането на сметките за парно на една трета от абонатите в дадена сграда ще се изключва временно отоплението на всички абонати от нея. Предложенията за промените в закона в момента се обсъждат от парламентарните комисии.

Сега Петко Милевски информира, че за столичната Топлофикация, която отскоро отново стана общинска, събираемостта при битовите абонати е нараснала с 5-6%, но тази от стопанските и държавните (които са общо 12%) от абонатите, е паднала с няколко процента.

Според изнесените данни забавените текущи задължения на столичната топлофикация към края на годината може да надхвърлят 30 млн. лв., но през пролетта се очаква да паднат до 10-15 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още