IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ планира да отпуска нисколихвени кредити за млечния сектор

Целта е модернизиране на земеделските стопанства и постигане на евростандартите

16:29 | 12.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд „Земеделие“ планира да отпуска нисколихвени кредити за млечния сектор

Държавен фонд „Земеделие” ще предоставя нисколихвени кредити за млечния сектор, съобщи заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров на дискусия за проблемите на бранша.

За следващата година за сектора са предвидени около 200 млн. лева гарантиран бюджет по Програмата за развитие на селските райони, допълни Димитров. Основната мярка от програмата, по която секторът ще получава подкрепа, е  „Модернизиране на земеделските стопанства”.

С решение на Управителния съвет на Държане фонд „Земеделие” от бюджета на институцията се очаква да бъдат заделени 21,8 млн. лева допълнителна субсидия по проектите по мярката и допълнително до 120 милиона лева за инвестиционно кредитиране.

В момента земеделските стопани срещат трудности с осигуряването на кредити, затова ще им бъде осигурен заемен ресурс от Държавен фонд „Земеделие” на лихвен процент, значително по-нисък от лихвените проценти на търговските банки, обясни Димитров.

Финансов ресурс е осигурен за прилагане на нитратната директива и за привеждане на животновъдните стопанства от сектор "Мляко" в съответствие с евростандартите. Предвидени са средства и за преминаване към биологично производство.

На дискусията земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че проблемът с недостига на сурово мляко в страната може да бъде решен, ако се върви към окрупняване на фермите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още