IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предложиха орязани договори на частнопрактикуващите ветеринари

Докторите имат право да маркират животните, но не и да ги ваксинират

15:55 | 06.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Предложиха орязани договори на частнопрактикуващите ветеринари

Частнопрактикуващите ветеринари имат 24 часа да решат дали да подпишат индивидуални договори със земеделското министерство за 2011 г. Допреди няколко дни те недоволстваха, че годината започва, без тези договори да са сключени с членовете на Българския ветеринарен съюз (БВС), а функциите им бяха поети от общинските ветеринарни лекари, подчинени на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Предложените от земеделското министерство контракти дават на гилдията единствено право да маркира животните и да им издава документи за транспорт, заявиха на пресконференция представители на БВС.

Досега според рамковия договор между Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и БВС частнопрактикуващите около 1200 ветеринари се занимаваха комплексно с държавната имунопрофилактична програма (която включва ваксини и изследвания), лечение, маркиране и издаване на документи за транспорт на животните на участъков принцип. Тази година на ветеринарите не се предлага да се занимават с имунопрофилактиката.

„Така ще имаме право да лекуваме животните, но не и да ги ваксинираме и да осъществяваме превантивен надзор“, обясни д-р Георги Митев от БВС.

Предложението на земеделското министерство към ветеринарите било отправено във вторник следобед, а подписването на договорите е предвидено за петък следобед. Вероятно повечето лекари ще подпишат документите, за да си гарантират минимални доходи, коментираха от БВС, въпреки недоволството от краткия срок за реакция. Докторите твърдят, че договорите са финансово необезпечени, а решенията за плащане ще се вземат от Министерски съвет, за което държавата е предвидила 10 – 15 млн. лв.

Според юриста на БВС Иван Георгиев, за да се прехвърли заплащането на държавната имунопрофилактична програма към фермерите са необходими законови промени, но според сега действащите нормативни актове това не може да се случи.

В момента вместо частнопрактикуващите ветеринари за надзора на фермите отговаря НВМС, но според д-р Вяра Гришина от БВС-Пловдив е невъзможно един общински лекар да отговаря за фермите в около 20 населени места. По повод вчерашното съобщение на Министерството на земеделието и храните за огнище на шап в село Кости, Бургаска област, Гришина коментира, че без частнопрактикуващите ветеринари държавната администрация трудно ще се справи с превантивните мерки, които трябва да се предприемат в областите Бургас, Хасково и Ямбол. 

В отговор от НВМС съобщиха, че от 1 януари 2011 г. държавата не може да продължава да плаща на частнопрактикуващите лекари за имунопрофилактиката, тъй като това противоречи на европейското законодателство.

Според европейския регламент 1857/ 2006 това е държавна помощ, която може да се прилага до 4 г. след влизането на България в Евросъюза.

С предстоящите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност фермерите ще получат възможност сами да избират кои ветеринарни лекари да ги обслужват. За последните две години за работата на частните ветеринари държавата е изплатила над 23 млн. лева., обясняват от НВМС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още