IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината започна с конфликт между държавата и частнопрактикуващите ветеринари

Регионалните ветеринарномедицински служби поемат дейностите на общопрактикуващите ветеринарни лекари

14:10 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Годината започна с конфликт между държавата и частнопрактикуващите ветеринари

Обвинение за конфликт на интереси отправят членове на Българския ветеринарен съюз (БВС) към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). 

На 1 януари 2011 г. БВС съобщи, че годината започва, без ветеринарните лекари да са сключили индивидуални договори със земеделското министерство. Тези договори задължават ветеринарите да идентифицират и маркират животните, да издават документи за транспортирането им и да работят по държавната профилактична програма. Средствата за тези и някои други дейности се плащат от държавата, а останалата работа по лечението на животните е за сметка на фермерите.

„В момента е незаконно да издаваме ветеринарномедицински свидетелства и да маркираме новородени животни. Без документите, издадени от нас, транспортът на животните е незаконен, но той едва ли ще спре“, заяви пред Investor.bg д-р Йордан Бойчев, председател на БВС.

„Не сме спрели прегледите и лечението на животните, ние сме регистрирани като практикуващи лекари и можем да работим. Проблемни са само дейностите, свързани с идентификацията, транспорта и надзора на определени заболявания“, уточни той. 

Държавните ветеринарни лекари в общините у нас поемат от днес дейността на частнопрактикуващите ветеринари, които не работят заради приключването на индивидуалните им договори с Министерството на земеделието и храните. Официалните ветеринари ще издават ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животните в страната и ще въвеждат данните в информационната система на НВМС, информираха от службата.

Нейният ръководител Йордан Войнов е коментирал пред БНР, че държавната имунопрофилактична програма започва реално през второто тримесечие на годината, когато животните излизат на паша, и към момента не съществува никаква опасност от разпространение на заразни болести.

Според Българския ветеринарен съюз обаче това решение на проблема поставя НВМС в конфликт на интереси.

„Лекарите от регионалните ветеринарномедицински служби (РВМС) нямат право да извършват дейностите, които контролират. Документите за транспорт на животните, издадени от тях, ще са незаконни“, заяви д-р Вяра Гришина, председател на БВС-Пловдив.

Според нея е невъзможно лекарите от РВМС, които са по един на община и отговарят за 20 – 30 населени места, да успеят физически да съвместят сегашната си работа (контрол на пазари, кланици, надзор върху работата на участъковите ветеринари) с прегледите и маркирането на животните.

„Ситуацията е патова. Освен това как лекарят от РВМС ще знае какъв е здравният статус на животните от една ферма, след като не е влизал в нея“, попита д-р Гришина.

Последно сроковете и клаузите за бъдещите индивидуални договори на частнопрактикуващите ветеринарни лекари бяха обсъдени на 29 декември от БВС и заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

Междувременно министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е заявил след разговор с Бойчев, че няма напрежение във взаимоотношенията между държавата и частнопрактикуващите ветеринарни лекари, съобщиха от земеделското министерство.

„Известни проблеми в сектора създаде отлагането на старта на Българската агенция за безопасност на храните заради забавеното гласуване на второ четене в парламента на закона за агенцията“, е посочил министърът.

Агенцията трябваше да започне работа на 1 януари 2011 г., но се забави заради ваканцията на депутатите и се очаква да стартира в началото на февруари. Бъдещата агенция ще сключва договорите с частнопрактикуващите ветеринарни лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още