IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: През 2011 г. ще се инвестира повече в туристическа инфраструктура

Има възможност около 42 млн. лева да бъдат усвоени за популяризиране на туристически обекти до края на годината

09:54 | 20.01.11 г. 1
Дянков: През 2011 г. ще се инвестира повече в туристическа инфраструктура

През тази година ще се инвестира повече в туристическа инфраструктура. Предвидени са и повече средства за популяризиране на по-малки туристически обекти и вече добре известни такива с национално значение, но трябва да се осигури и подходящ достъп до тях.

Това каза министърът на финансите Симеон Дянков на проведеното Общото събрание на Националния борд по туризъм, съобщават от министерството на финансите.

Според Дянков вече има достатъчно разработени стратегии за развитие на туристическия сектор и затова вече се работи по пилотни проекти. Задачата сега е да се задържи интересът към популярните вече обекти и да се популяризират повече по-непознатите и новооткритите.

Такива са разкопките на хълма Трапезица във Велико Търново, Шуменската крепост и крепостта Баба Вида край Видин, но и обекти като открития наскоро в Созопол манастир и находките от островите край града, както и църквата, която ще приюти мощите на св. Йоан Кръстител.

През тази година има възможност около 42 млн. лева да бъдат усвоени за популяризиране на туристически обекти, включително и европейски средства.

Сред проблемите, които откроиха от бранша, са ниското средно запълване на легловата база. През 2009 г. тя е била едва 24,9%, а през 2010 г. малко над 30 на сто, отчетоха от Националния борд по туризъм.

Проблем са още неясният статут и управление на голяма част от обектите с потенциал за развитие на туристическия отрасъл, включително средновековни обекти с национално значение, природни резервати и други. Беше подчертана и необходимостта от национален регистър на туристическите обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Човек ще си рече че Дянков е министър на туризма :)Трябва да се срутят всички незаконни постройки по Черноморието - но така пък интересите на разни бивши министри и различни "бизнесмени" ще пострадат.Време е властимащите да разберат че народа прогледнат и да не чакат някоя сутрин тълпа с павета пред прозорците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още