IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големият въпрос за минималната заплата

Предстои парламентарна дискусия по въпроса за доходите и заплатите, полемиките по въпроса се задълбочават

08:05 | 25.02.11 г. 6
Големият въпрос за минималната заплата

Поредна седмица темата за евентуалното увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) е на дневен ред и полемиките по въпроса се задълбочават.

Днес предстои парламентарна дискусия по въпроса за доходите и заплатите. От парламентарната група на "Коалиция за България" се очаква да внесат предложение в Народното събрание минималната работна заплата да стане 300 лв. От левицата поискаха социалният министър да даде конкретен план за повишаване доходите на хората. В противен случай се готвят да поискат неговата оставка.

Предложението

Споровете тръгнаха след изказване на социалния министър Тотю Младенов за необходимостта от увеличение на МРЗ от 1 юли тази година. Неговото предложение е за нарастване с 12 на сто, така че възнаграждението да се вдигне от 240 лв. на 270 лв. Същата идея министър Младенов лансира още миналата година, но тя беше категорично отхвърлена от финансовия министър Симеон Дянков с аргумента, че в бюджета не са предвидени средства за подобно увеличение.

В началото на тази година Младенов отново огласи същото предложение. Междувременно в дискусията се включиха работодателите и синдикатите, които също са на диаметрално противоположни позиции по въпроса. Според бизнеса повишаването на минималната заплата би увеличило безработицата. Според синдикатите обаче увеличаването е задължителна част от политиката срещу кризата и тя трябва да се актуализира още от 1 юли на 290 лв.

Спор между двама министри

Задочният спор между Тотю Младенов и Симеон Дянков не внесе яснота по темата, а показа вътрешни противоречия в политиката на управляващите.

Всеки от министрите изтъкна своите аргументи за и против увеличението на МРЗ. Основният аргумент на социалния министър Тотю Младенов в полза на увеличението е, че то ще доведе до по-високи разходи в държавния бюджет, които ще са в размер на 3 млн. лв., но и ще генерира 1,6 млн. лв. повече приходи в държавната хазна.

Социалният министър е категоричен, че решението по казуса не зависи от финансовия министър Симеон Дянков, а е резултат от преговори със синдикатите и работодателите в Съвета за тристранно сътрудничество.

„В цяла Европа всички страни от ЕС увеличиха минималните заплати от 1 януари тази година с изключение на четири държави, сред които е и България. Това е базата, на която трябва да започне договаряне по браншове, по отрасли и по предприятия“, поясни Младенов.

„Ние ще помогнем за ликвидирането на голяма част от сивата икономика, ако нарасне минималното възнаграждение. Бизнесът не само, че няма да фалира, а ще върви към по-добър ред и повече приходи“, допълни социалният министър.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков се аргументира, че подобно увеличение на минималното възнаграждение не е възможно през тази година не само, защото не са предвидени средства за такова нещо, но и защото работодателите ще трябва да увеличат и средната работна заплата в предприятията. Според неговите прогнози ще се стигне до съкращаване на работни места.

Очакванията

Социалният министър разкри, че се разчита на заложения в бюджета икономически ръст, за да може от 1 юли да се вдигне минималната работна заплата. Ако данните за икономическия растеж на полугодието позволяват, ще има увеличение, категоричен е Младенов. „Ще настояваме за това до последно, докато се вземе решение от правителството“.

Преговорите за увеличението на минималната работна заплата започват в началото на април. Очакванията са до лятото да се изясни дали минималното възнаграждение ще премине сегашната стойност от 240 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Чрез синдикализъм - към социализъм. Не казвам обратно, защото още не сме се спасили от него. Докато има хора, които да вярват, че парите ги дава държавата - така щебъде. За да даде държавата на една част от данъкоплатците, трябва да вземе от друга! Ето ти го преразпределението - основата и същността на социализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
free_a
преди 13 години
Ясно... Не им се вдига минималната работна заплата на българските чорбаджии, а и дясното българско правителство ги подкрепя... Ще се наложи да излизаме на улицата и да грабваме тоягите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 13 години
Абе тия синдикати много говорят, ама нещо не виждам членската им маса ... откъде-накъде който и да е ще се съобразява с тях и ще взима ТЯХНОТО мнение вместо това не българските граждани?Единствените печеливши фирми със синдикати са монополистите, и то не случайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
BigBear
преди 13 години
И аз мисля че търсят решение на грешното място. Ако се увеличава заетостта и се възлага работа на малки и средни фирми от държавата ще е доста по ефективно според мен. Единствено повишена конкуренция при наемането на служители вдига заплатите реално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
Pivoley
преди 13 години
Заплатите ще почнат да се вдигат, като тръгне и икономиката и бизнесът започне да усеща, че излиза от кризата. Това с МЗР не решава никакъв проблем, а си е чиста проба популизъм. Нещо което може да направи Правителството е да разплаща максимално бързо всички свои задължения. Освен това едно наливане на поне 0.5 млрд.лв. в икономиката под формата на малки обществени поръчки би имал доста положителен ефект върху бизнеса, а и от там върху заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
slayer
преди 13 години
леко е дразнеща тази полемика. вдигане на минималната заплата повлича вдигане на 100 неща - потребителска такса при посещение при доктора, социални помощиако искаме да си помпаме инфлация - ок. обаче този показател НЕ Е РЕАЛЕН за измерване на благосъстояние.освен това откъде накъде по-скъпо при доктора без реформа? просто така? не благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още