IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК започва проучване на пазарите на горива

То е образувано след сигнал от браншови организации за антиконкурентно поведение на пазара

15:19 | 09.03.11 г.
КЗК започва проучване на пазарите на горива

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва секторен анализ, в който ще бъде проучена конкурентната среда на пазарите за производство и реализация на бензин и дизелово гориво в страната, както и причините, обуславящи повишението на цените на дребно, съобщават от антимонополната комисия.

Производството е образувано във връзка с постъпило писмо от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков относно сигнал от браншови организации от автомобилния транспорт, свързан с крайните цени на горивата.

Според подателите на сигнала наблюдаваното повсеместно покачване на цените на горивата не се дължи на обективни причини, а по-скоро на антиконкурентно поведение.

От КЗК припомнят, че през юли 2009 г. комисията постанови решение за установяване на картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение. В него детайлно е разгледано поведението на участниците на пазарите на горивата в страната за периода от 2005 г. до 2008 г. Тогава комисията установи, че няма доказателства за наличие на картелно споразумение и злоупотреба с господстващо положение на пазара и че покачването на цените на дизела и бензина през изследвания период е в паралел с обективни фактори, действащи в национален и международен мащаб.

Предвид значимостта на този пазар и продуктите, които се предлагат на него, КЗК ще направи секторен анализ и ще събере информация, която да обхване периода от 2008 г. досега за установяване на евентуални промени в поведението на компаниите в разглеждания сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още