IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Константинов: Има съпротива срещу реформата в здравеопазването

Някъде се правят някакви бюджети, но никой не може да каже на каква база са стъпили, каза министърът на здравеопазването

10:22 | 15.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ст. Константинов: Има съпротива срещу реформата в здравеопазването

Разбирам защо има съпротива срещу въвеждането на нова методика за заплащане в болниците като диагностично-свързаните групи – някъде се правят някакви бюджети, но никой не може да каже на каква база са стъпили. Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Той посочи, че заплащането на принципа на диагностично-свързаните групи е обективна методика, според нея който работи повече и лекува по-тежки случаи, получава повече.

„Системата трябва да се промени. Когато говорим, че лекарствата ще се плащат от здравната каса, те трябва да се плащат от нея, иначе ще срутим бюджета на цялото здравеопазване. Когато кажем, че въвеждаме нова методика като диагностично-свързаните групи, трябва след няколко години тази методика да се използва“, коментира министърът.

Той посочи, че за да бъде купена новата методика от Австралия, трябва да бъдат платени 250 000 евро. Проблемът не бил в цената, е в желанието да се работи по нея. Засега времевата рамка за реформата тотално била изпусната.

По повод констатациите на Сметната палата за неефективно изразходване на средствата, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, д-р Константинов заяви, че проблемът е бил в самата система, а не личностен.

„Точно затова работим за смяна на модела. От 1 март част от лекарствата ще минават през здравната каса, а другите през търгове. Идеята е в един момент повечето лекарства да се финансират през здравната каса“, посочи министърът. Той каза още, че има запаси от лекарства, за да не си получат липси при предстоящото организиране на търгове за лекарства от болниците.

При мегатърговете е много по-изгодно да въздействаш на една комисия от 5 души, вместо на 20 такива комисии, каза още здравният министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
"При мегатърговете е много по-изгодно да въздействаш на една комисия от 5 души"-----------------------------Ами тогава да махнат (доколкото е възможно) комисията и да направят компютърна система. Например дейността на комисията може да се ограничи да кажем само до подготовка на търговете, а след това нещата се поемат от компютърна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още