IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата на пазара на дървесина е преодоляна, според Агенцията по горите

Увеличава се потреблението на материала от заводите за преработка в страната

17:15 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата на пазара на дървесина е преодоляна, според Агенцията по горите

Кризата на пазара на дървесина е преодоляна. Това се посочва в представения днес отчет за 2010 г. на Изпълнителната агенция по горите.

За годината са реализирани общо 4,3 млн. куб. м. дървесина или 95% от годишния план. Отчетеният обем на реализираната дървесина през 2010 г. е най-високият за последните шест години.

Данните за производството и реализацията на дървесина за 2010 г. показват устойчив ръст на реализирания обем. Спрямо 2009 г. се отчита ръст от 32%, в размер на около 1 млн. куб. м., а спрямо 2008 г. - ръст от 4% в размер на 148 000 куб. м. дървесина.

Увеличава се потреблението на дървесина от заводите за преработка в страната, а също и за износ в съседните на България страни. Може да се заключи, че кризата на пазара на дървесина е преодоляна, посочват от агенцията.

Отчетените общи приходи от ползване на дървесина са 229 млн. лв. Начислените към бюджета на агенцията такси от дървесина са 52,4 млн. лв. - 97 % от планирания размер.

Според отчета на агенцията търсенето на дървесина от заводите за преработка се е възстановило след спада през 2009 г. Увеличено е и търсенето на едра иглолистна дървесина. Устойчиво е и търсенето на широколистна дървесина за огрев, при която се отчита и увеличение на продажбите.

По-рано днес стана ясно, че има интерес от инвеститори към изграждането на инсталации на биомаса в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още